Jump to content

Туберкулоза на пикочния мехур . Туберкулоза на яйцата (тестикулите)


Recommended Posts

Туберкулоза на пикочния мехур

Причини. Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци. Болният има постоянно желание за уриниране, често уринира и урината му е кървава. Кръвта в урината не изчезва, макар той да почива. Урината става мътна и гнойна. Болките са доста силни, особено към края на уринирането. Те се увеличават и при дълго стоене прав или при движение и продължават около 15 минути във вид на криза, а понякога се явяват всеки 5 минути.

Лечение. По същия начин, изложен за туберкулоза на бъбреците.

Туберкулоза на яйцата (тестикулите)

Причини. Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци. Болният усеща болки в яйцето, които се разпространяват към кръста. Кесията се подува и подутостта има възлест вид. Болестта се развива бавно, незабелязано. Болният често я открива случайно. Температурата се покачва до 38°С.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се със специфични противотуберкулозни средства. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс, както при белодробна туберкулоза, или по 1 супена лъжица боров сироп (вж. „Възпаление на главния мозък - енцефалит“, том III, книга втора).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, бударица, орехови листа и полски хвощ - по 75 г, обикновена коприва, пача трева и росопас - по 100 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при туберкулоза на бъбреците. След ядене болният да взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/2 чаена лъжичка черупки от кокоши яйца, смлени на брашно, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко чист пчелен мед и захар и плодов сок или вода, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (плод) - 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 зърна смес от боров катран с нишадър на прах и рафинирана сяра (от аптеката).

Приготовление: 50 г чист боров катран се измива последователно в 9 води да приеме жълтеникав цвят и се размесва с 5 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра. След това към получената смес се прибавя по малко царевично брашно и се бърка, докато се получи тесто. От него се правят зърна с големина на царевични, овалват се в царевично брашно, за да не се слепват, след което се нареждат в кутия.

Употреба: Първия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 зърно - всичко 3, втория ден - 3 пъти по 2 зърна (всичко 6), и така с по 6 зърна на ден се продължава до края на лечението.

IV. Заедно със зърната от катран да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка IV).

V. Вечер преди лягане лечението е както при туберкулоза на бъбреците. Двете торбички обаче трябва да се съединят в една, за да покриват изцяло тестикулите, и да се напълнят със същите лапи, но засилени в двоен размер.

Забележка. При нервно състояние е добре преди лягане болният да изпие 1 кафена чашка отварка от дилянка (корени), комунига, лавандула, маточина, страшниче и хмел (шишарки) - по 30 г от всяка. От общата смес 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Важни добавки:

1. При ранички по кожата на тестикулите през деня върху тях се слага марля, натопена в настойка от чист маслинен зехтин, сварен с червен и жълт кантарион и ранилист (листа и цвят) - 300 г зехтин с по 2 супени лъжици от казаните билки във водна баня се вари 1 час. Почива 1-2 дни и се прецежда. Още по-добре е да се слага восъчна мушамичка, приготвена от парче чист пчелен восък, голямо колкото орех, който се разтопява в чист съд заедно със 7-10 зърна бяла дъвка (сакъз), предварително счукани, след това се прибавя 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с жълт и червен кантарион и ранилист (вж. по-горе), бърка се, докато пяната се загуби, без да завира. След това, докато още е топла, в сместа се натопява парче американ (25 на 25 см) и с дървена лъжица се мачка и обръща, докато хубаво се напои, изопва се и докато е още топло, се поръсва с 1 чаена лъжичка лята захар (небетшекер), счукана на ситно. Тази мушама се поставя върху раната винаги топла, като се използва единия ден от едната страна, а другия - от другата. Преди превързването кожата се измива с отварка от жълт кантарион - 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

2. При силен сърбеж тестикулите да се налагат с торбичка, напълнена със сварено и смачкано пипериче. Държи се цяла нощ.

3. Болният трябва да се пази от ненадейни удари по тестикулите.

4. През време на лечението е желателно болният да се въздържа от полови сношения.

5. След оздравяването е добре да носи суспензор, и то най-малко една година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...