Jump to content

Туберкулоза на яйчниците


Recommended Posts

Туберкулоза на яйчниците

Причини. Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци. Болестта започва бавно, незабелязано, с покачване на температурата. Болната е отпаднала, лесно се уморява, особено при ходене. Оплаква се от тъпи болки ниско в корема. Менструацията обикновено е редовна, но понякога може да бъде по-обилна или да липсва въобще, да бъде по-слаба или по-рядка, често е болезнена.

Лечение. Провежда се от лекар-гинеколог с противотуберкулозни средства. Народната медицина използва следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене:

а) При липса на кръвоизлив болната да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). За него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към нея се прибавят по 500 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино и 3 индийски орехчета, стрити на брашно. След това във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне. Или по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата, ако има такава), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, нарязани, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

Забележка. Добре е един път да се взема сиропът, след него от сместа и тъй нататък до пълното оздравяване.

Десет минути след сиропа или сместа да се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, росопас, смил и спирея - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

б) При кръвоизливи по същото време, но 30 минути преди ядене, да изпива 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка пепел от изгорена чиста вълна (може и непрана) и 1/4 чаена лъжичка чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

Двадесет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от изтравниче, медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при белодробна туберкулоза. Освен това след ядене да взема 1 супена лъжица бъзов или шипков мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болната да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от магданоз, ечемик и овес (зърна) - на тих огън в 2 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене:

а) При липса на кръвоизлив да взема 1-2 зърна смес от чист боров катран, нишадър на прах и рафинирана сяра (всичко от аптеката): 50 г катран (предварително измит в 9 води, като водата след всяко утаяване на катрана се сменя с нова) се размесва с 3 г нишадър и 2 г рафинирана сяра. След това към получената смес се прибавя по малко кафе от фий и се бърка, докато сместа стане гъста като тесто. От него се правят топчета, големи колкото царевични зърна, които се овалват в кафе от фий, за да не се слепват, и се нареждат в кутии.

Употреба: Първия ден се взема три пъти по 1 зърно - всичко 3, втория ден по 2 зърна - всичко 6, и така се вземат до края по 6 зърна на ден.

Заедно със зърната да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен, пача трева и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с гликоза или мед и лимон по вкус.

б) При кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от изтравниче, медуница и пр. (вж. точка I, б).

III. Вечер преди лягане:

а) При липса на кръвоизлив и запек, даже еднодневен, се прави топла (37°С) клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана първата вечер от парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред) с продължителност около 20 минути и налагане същата част на корема с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (36-37°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), и 25 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Втората вечер коремът се налага само с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, накрая поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или пък с лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 25 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко - разбърква се добре и се оставя да ври, за да стане гъста и хубава лапа, подобна на тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

б) При кръвоизлив вечер или пък през деня задължително болната да легне в кревата с приповдигнати на възглавница крака, като се налага долната част на корема й с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган, засилена с 3 супени лъжици ситна сол. Отгоре се слага превръзка. Едновременно и тилът се налага с торбичка от същия тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, отгоре се слага шапка от чорап и така се спи.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня на долната част на корема се носи мушама от хаваджива (30 на 15 см) с тропосано отгоре тънко парче найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. При кръвоизлив и при менструация пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. При желание топлата лапа от праз лук може да се замени с лапа от прясно зеле, приготвена по същия начин.

2. Квасецът и лапата може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до 37°С, а квасецът преди поставянето се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец.

3. През време на лечението жената трябва да се пази от простуда, като носи винаги топли кюлоти.

4. През време на лечението и след оздравяването да води природосъобразен живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...