Jump to content

Туберкулоза на лимфните възли


Recommended Posts

Туберкулоза на лимфните възли

Причини. От туберкулозния причинител може да се засегнат и лимфните възли по пялото тяло - както вътрешните, така и подкожните.

Признаци. Зависят от мястото на засегнатите лимфни възли. Заболяването започва с повишаване на температурата, отпадналост, липса на апетит и пр. Подкожните лимфни възли се увеличават и втвърдяват.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Необходимо е да се повишава устойчивостта на организма чрез каляване и водене на природосъобразен живот.

Лечение. Противотуберкулозно. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20-30 минути преди ядене болният да взема по 1-3 зърна боров катран с нишадър и рафинирана сяра (от аптеката).

Приготовление: Взема се 50 г чист боров катран (предварително измит в 12 води, като водата се сменя веднага след утаяването на катрана) и се размесва с 3 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра. Към получената смес се прибавя малко кафе от фий и се бърка, докато се получи тесто. От него се правят зърна, големи колкото царевични, овалват се в царевично брашно, за да не се слепват, и се нареждат в кутия.

Употреба: Първия ден се взема по 1 зърно сутрин, обед и вечер

- всичко 3 зърна за целия ден. Втория ден се вземат по 2 зърна

- всичко 6 зърна, третия ден по 3 зърна - всичко 9, и така с 9 зърна на ден се продължава до края на лечението. Или пък по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета: 300 г връхчета в 3 л вода се варят на тих огън, докато остане 1 л отварка, след това в нея се прибавят 1/2 кг захар и 1/2 кг чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено след зърната от катран или пък сиропа да изпива и 1 чашка от 100 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От общата смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при белодробна туберкулоза. В този случай особено се препоръчват салата от червен кромид лук и лечение с ягоди (през сезона). При липса на ягоди болният може да изпива сока на един лимон заедно с отварката, която пие преди ядене.

III. Два часа след ядене при слабо сърце да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от праскова (счукани в дървен хаван на кашица), разбъркани с 3 лимона, смлени заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, росопас, смил и спирея - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се заедно с 1 супена лъжица мед 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. При температура всяка чашка от тази отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната аптекарска смес: по 10 г индийско орехче, нишадър и лимонтузу, стрити на прах. От тази смес се правят 30 праха от по 1 г и се обвиват в тънка хартия.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или пък с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л чай от лайка, последвана от парна баня на главата с отварка от орехова шума за около 10 минути, меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехова шума (10 листа в 1 л вода се варят 10 минути). На гърдите се облича жилетка, напълнена (отпред и отзад) с топла прясна извара или с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно и сварено с 1 чаша мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето й поръсена с 1 супена лъжица захар, или пък с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах; от вътрешната страна торбичката трябва да бъде намазана с малко мед. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие - цяла „шапка“ на главата от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Сливиците се налагат с торбичка с чист квасец. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“. Казва се бързо, волево и шепнешком 20 пъти (подробности вж. при „Психолечение“, том I), последвано от фрикция на подмишниците, гърдите, корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се препоръчва слънчева баня на тялото със зелени листа от репей, слънчоглед, тиква и пр. или пък пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещ пясък и с глава, покрита с чадър или зелени листа, с продължителност 10-20 минути или докато е приятна. Следва поливане на пялото тяло със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол, или пък къпане в реката или морето за 5-10 минути.

Неделя. Пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При кръвохрачене парна баня на главата не се прави.

2. При желание меняващата баня на краката може да се замени с гореща баня на краката за 5 минути.

3. При хубаво време - ежедневна разходка за 2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...