Jump to content

Възпаление на надсеменника (епидидимит)


Recommended Posts

Възпаление на надсеменника (епидидимит)

Причини. Инфекция, която може да бъде занесена в придатъка (надсеменника) с тока на кръвта (при инфекциозни заболявания, грип, тиф, ангина, туберкулоза и т. н.), а може да проникне по пикочния канал, по който минава спермата (най-често при трипер), или пък при нараняване.

Признаци. Подуване и силни болки, покачване на температурата и влошаване на общото състояние. Обикновено заболяването е едностранно. Ако се засегнат и двете страни, може да настъпи безплодие.

Предсказание. Благоприятно, ако навреме се лекува. Сериозно, ако не се лекува.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и мента на капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75-100 г отварка от бял равнец, ечемик (зърна), жълт кантарион, имел (листа и клонки), коса от царевица и мечо грозде - по 100 г, троскот (листа и цвят) 80 г и дръжки от вишни 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 чаена лъжичка ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие. На обяд и вечеря заедно със сдъвканото ядене добре е болният да поглъща и по 1 детско хининче (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки: 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, борови връхчета, гръмотрън (корени), широколистен живовляк (листа), исландски лишей, маточина, невен (листа и цвят), росопас, спирея (цялата билка с корените), цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това в понеделник, сряда и петък тестикулите се налагат с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен със 7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Във вторник, четвъртък и събота се налагат с торбичка, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), засилен със 7-9 маслини, счукани заедно с костилките, и 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно и в двата случая се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), и отгоре се слага друга шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден върху тестикулите се носи мушама от хаваджива (15 на 15 см), прикрепена с подходящ суспензор (продават се в санитарните магазини). Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. Лапите от печен кромид лук и квасец може да се използват 2 вечери подред, като втората вечер се затоплят, а квасецът се подсилва с 1 супена лъжица нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението тестикулите да се пазят от удар или притискане, да не се носят тежки неща и по възможност болният да има по-редки полови сношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...