Jump to content

Възпаление на яйцата (орхит)


Recommended Posts

Възпаление на яйцата (орхит)

Възпалението на яйцата у мъжете засяга едното или двете и обикновено в този процес участва и надсеменникът (епидидимът).

Причини. Дължи се много често на трипер, на удар, натиск, простуда, на дразнене от чужди тела (сонди и др.) или когато през канала минават пясък и камъчета. Най-често се причинява от някое инфекциозно заболяване (заушка и др.).

Признаци. Болка, оток и горещина във възпаленото яйце, кожата се зачервява и става лъскава. Отокът е яйцевиден, твърд, особено отзад. При най-малкото движение и натискане болният чувства силни болки. За 2-3 дни яйцето става двойно или тройно по-голямо. Рядко заболяват и двете яйца изведнъж, а по-често едното, и то повече лявото, и сетне другото. Понякога има по-ниска или по-висока температура.

Предсказание. Обикновено е благоприятно. При правилно и своевременно лечение възпалението преминава за 8-10 дни.

Усложнения. Хронично възпаление, при което яйцето затвърдява, а може да се образува и течност.

Лечение. Насочено е към самата причина и се провежда на легло, за да се избегнат усложненията. Народното лечение е както при епидидимит. Освен това добре е през деня върху болните яйца да се слагат хладки лапи от попарената сплитка на чесън (вж. при „Заупжа - свинка, епидемичен паротит“, том II) или лапа от невен (листа и цвят), сварен с малко мляко, или лапа от сурова настъргана тиква. Едновременно се поставя и компрес на корема, натопен във вода и оцет наполовина. Държат се 2 часа и се заменят с нови.

Вместо вода болният може да пие чай от слез (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...