Jump to content

Набиране на течност в обвивките на яйцата (хидроцеле)


Recommended Posts

Набиране на течност в обвивките на яйцата

(хидроцеле)

Причини. Удар по яйцата, хроничен орхит и др.

Признаци. Уголемява се кесията поради набиране на течност. Тя приема форма на круша, обърната с горния край надолу, която не е болезнена и се смесва често пъти с кила.

Лечение. Общо за засилване на организма. Необходимо е в началото болният да бъде на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени и листа), гръцко сено и феникъл (резене): по 1 супена лъжица от всички в 1 л вода със 100 г алое на прах на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда.

Диета. Същата, както при вода в коляното.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук и магданоз по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, а след обяд и вечеря да взема или по 1 кафена чашка сок от черна ряпа (настъргана 30 минути преди употребата, за да не дава оригвания), засилена с малко бъзов мармалад или мед, или пък 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жълт кантарион и овчарска торбичка (по 1 пълна супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода) или отварка от троскот (корени) и полски хвощ: по 1 супена лъжица, шипки (плод) 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) - в 700 г вода на тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от полски бъз (корени) и обикновена коприва (корени) по 1 супена лъжица и пепел от лозови пръчки 2 чаени лъжички. В 1 л вода на слаб огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, оставя се захлупено да кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следва парен компрес на тестикулите с торбичка, напълнена с търпимо гореща ситна морска сол, с продължителност около 20 минути. След това същото място се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, сварена с червено вино (1 чашка червено вино се оставя на огъня да кипне, след това се оставя настрана да изстине до 38°С и в него се нато-пяват 1-2 филийки среда от бял хляб и хубаво се изстискват), или с топъл (36°С) пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), преди поставянето му поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката, а торбичката от вътрешната страна се намазва леко с малко мед. Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, натопена в топло червено вино, или с попарен сплит на чесън, на ситно нарязан, или пък с топъл пресен селски хлебен квас, засилен както по-горе.

Едновременно и в двата случая се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от овесена слама и трина (1 двойна шепа слама в 1 л вода се вари 25 минути, след това в същата отварка се прибавя 1 стиска трина и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда). Тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или с 1/2 чаена лъжичка настърган хрян, а при тежко главоболие на главата да се слага „шапка“ от селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден състоянието ми все повече се подобрява и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След това, ако болният не е на работа, да постави на тестикулите си торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, натопена в червено вино, или с топла лапа, приготвена от 1 супена лъжица пресни сушени листа от целина (керевиз), леко напръскани с 1/2-1 чаена лъжичка шарлан, или торбичка, ушита с юргански шев, за да не бяга солта встрани, напълнена с топла морска сол. Ако болният ходи на работа, да увива тестикулите си с парче мушама от хаваджива или с т. нар. дневна мушама (рецептите са дадени в том I, „Домашна аптека“) и за по-добро закрепване добре е отгоре им да се нахлузи суспен-зор (от аптеката), взет по мярка, който се носи до вечерта. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчево-пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещия пясък и глава, покрита със слънчобран или бяла кърпа, за да не слънчаса. Лежи се, докато е приятно на болния, след което цялото тяло се полива с хладка слънчева вода.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки:

1. При гнойни ранички по тестикулите през деня да се слагат следните мушамички: парче чист восък, голямо колкото орех, се разтопява в чист съд заедно със 7-10 зърна бяла дъвка (счукана на прах) и след това към тях се прибавя 1 супена лъжица чист маслинен зехтин, предварително сварен с жълт и червен кантарион: 250 г чист зехтин с по 2 супени лъжици червен и жълт кантарион във водна баня се вари 1 час, като се бърка, докато пяната изчезне, без да завира, след което в тази смес се натопява парче американ и с дървена лъжица се мачка и обръща, докато платното хубаво се натопи. Мушамата се употребява топла, и то един ден от едната страна, а другия ден от другата.

2. Болният да се пази от удари по яйцата, за да не се влоши състоянието му.

3. Желателно е по време на лечението семейните мъже да се въздържат от полови сношения.

4. След оздравяването добре е да се носи суспензор най-малко още една година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...