Jump to content

Разширение на вените на епидидима (варикоцеле)


Recommended Posts

Разширение на вените на епидидима (варикоцеле)

Причини. Явява се към 15-25-ата година при анатомично несъвършенство на стените на семенните вени от дълго стоене на крака (келнери, продавачи, разносвачи и др.), пресилване при ходене, танци, езда, каране на велосипед.

Признаци. Развива се бавно или по-бързо. Обикновено заболелите се оплакват от тежест в кесията на яйцата, която в едната си половина е с увеличен обем. Когато болестта напредне, болният усеща силни болки, които се разпростират от кесията към кръста. Това безпокои много някои, при все че болестта не е опасна. Смущенията от заболяването не са в съответствие с тежестта му - има случаи, когато грамадно варикоцеле не причинява никакви оплаквания, докато по-незначителни разширения на вените могат да се съпровождат с непоносими болки.

Усложнения. Усложненията се срещат рядко. Понякога се развива флебит (възпаление на вените), който ако не се лекува, може да даде лоши последици.

Предсказание. В повечето случаи е благоприятно.

Предпазване. Трябва да се избягват продължителното стоене, ходене, танцуване, половата преумора, онанизмът. Ако се носи бандаж за кила (херния), той трябва да бъде удобен и да не пристяга много. Освен това да не се язди кон и да не се кара велосипед.

Лечение. Общо и по начина, изложен за „Разширени вени“ (том III, книга първа). В този случай да не се правят никакви бани и компреси на краката, а само преди лягане да се обуват мокри чорапи. Едновременно се поставя и компрес на корема, а тестикулите се налагат със зелени листа от зеле или от диви кестени или с хладка лапа от сурови картофи, поръсени със сол, или с компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Държат се цяла нощ.

За да не пречи варикоцелето на ходенето, до излекуването да се носи през целия ден суспензор (подвръзка).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...