Jump to content

Стеснение на пикочния канал


Recommended Posts

Стеснение на пикочния канал

Причини. Възпалителни заболявания, особено трипер, хипертрофия (увеличение) на простатната жлеза, силно нервно разстройство и др.

Признаци. Намалена дебелина на струята при уриниране, намалено разстояние при изхвърляне на урината - по-малко от 1 метър. В напреднали случаи се образува двойна струя или пък самото уриниране е болезнено, на малки интервали и в много малки количества, понякога на капки.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Общо и според самата причина. Ако тя е неизвестна или пък е нервно разстройство, да се лекува по следния начин: всекидневно сутрин се прави фрикция на половите органи с хладка вода (20°С) или коремна баня (30-25°С за 10-20 минути), или пък кръстосан компрес с отварка от трина за 2 часа, последван след препотяването от 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Преди обяд при желание и възможност се прави коремна баня както сутринта. Вечер преди лягане първите 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топъл чай от лайка, засилен върху половия член с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и поръсен с 1-2 чаени лъжички пудра захар и малко царевично брашно или житни трици (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слага вълнен бинт. Тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Неделя. Почивка - изпълнява се само казаното за вътрешно лечение и диетата.

Вътрешно и диета, както при възпаление на пикочния мехур (вж. том III, книга втора).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...