Jump to content

Фимоза и парафимоза


Recommended Posts

Фимоза и парафимоза

Фимозата и парафимозата се срещат у деца и младежи, които имат дълга и тясна крайна кожа на половия орган. Вследствие на това под кожата се събират нечистотии, които се разлагат и предизвикват възпаление.

А. Фимоза

Фимозата е болест, при която главичката на мъжкия член в нормално положение е закрита с тясна кожичка и не може да се оголи.

Причини. Тя бива вродена или придобита след някакъв възпалителен процес в главичката на половия член.

Признаци. Трудно уриниране с парене и болка, урината излиза на тънка струйка. Често може да настъпи възпаление на главичката.

Усложнения. Оток на крайната кожа, нагнояване, треска и задръжка на урината.

Б. Парафимоза

Парафимозата е притискане на главичката на половия член от завърнатата назад кожа, т.е. кожичката не може да закрива главичката, а само я стяга. Това е обратното на фимоза.

Причини. Заболяването може да бъде вродено или придобито след възпалителни процеси, нараняване и др.

Признаци. Дръпнатата назад тясна и възпалена кожичка не може да се върне в нормалното си положение, притиска главичката, която често е суха със синкав цвят.

Лечение. Необходимо е да се потърси помощта на лекар-хирург. Народното лечение на фимозата е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от лешникови листа, полски хвощ и троскот - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 10 шипки (плод), разрязани на две, и 1 изравнена лъжичка ленено семе се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при възпаление на пикочния канал.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта), последвана от топла коремна баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена). От нея се вземат цели коренища и в един котел с вода се варят 20 минути, след това се добавят по една двойна шепа листа от смрадлика и пипериче. Вари се още 10 минути и като поизстине до 38°С, се прецежда. С една и съща отварка може да се направят 10 бани. След това тялото се изтрива и в по-леки случаи членът се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка пудра захар. В тежките случаи, когато има оток на кожата около главичката, се налага с топла лапа от житни трици, сварени с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето посолени с малко сол, или пък с казаната вече лапа от печен кромид лук със захар. Държат се цяла нощ. Щом отокът спадне, премахват се инфекцията и гнойта.

Забележка. При желание вечерната топла баня може да се замени с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина.

При парафимоза лечението е същото. След банята възпаленото място се намазва с чист зехтин (не олио) или с боров вазелин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...