Jump to content

Възпаление на простатната жлеза (простатит)


Recommended Posts

Възпаление на простатната жлеза (простатит)

Причини. Възпалителният процес може да бъде остър или хроничен. Острият простатит се среща повече у млади мъже след трипер, но може да се появи и след онанизъм, прекалени полови сношения, заушка, при камъни в пикочния мехур, силна простуда и др. Хроничният простатит обикновено се среща при по-възрастни хора и е усложнение на острия.

Признаци. При острия простатит болният се оплаква от болки в областта на правото черво, в основата на члена и седалищната област. Същевременно има чести позиви за уриниране, понякога с пресичане на струята, явява се слабо белезникаво лигаво течение от канала. При нагнояване температурата се повишава, болките се увеличават. Хроничният простатит често протича скрито. В други случаи причинява полова слабост или обща неврастения с болки в половата област, кръста, ануса, разстройство на уринирането.

Усложнения. При острия простатит може да се образува гноен абсцес, който да пробие в пикочния канал или пък в задното черво. Освен това може да се яви полова слабост или пък болният да остане бездетен.

Предсказание. За острия простатит то е благоприятно. При навременно и старателно лечение възпалението изчезва за 2-4 седмици. Хроничният простатит изисква продължително лечение.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. За острия простатит то е насочено към причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и ментови капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 100-150 г отварка от мечо грозде 100 г, алтея (корени), бреза (листа), бяла черница (листа), гръмотрън (корени,) жълт кантарион, червен кантарион, златник (листа и върхари), леска (листа и кори от младите клонки), полски хвощ (листа и цвят) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица корени от магданоз и по 1 изравнена чаена лъжичка ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 1 л вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ечемик (зърна): 100 г зърна в 1 л вода се варят 20 минути, веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от мечо грозде и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от налагане на окосмената част на половия орган с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, прикрепена с подходяща фланелена превръзка. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от зелени листа от диви кестени, леко напръскани с оцет от лицевата страна, с която се слагат към главата, или от зелен лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна, с която и той се слага към главата. При главоболие болният да спи с „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша). Отгоре се поставя шапка според сезона (памучна или вълнена). Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след обличането от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко, а при нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. Лапите от печен кромид лук може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Много е полезно през лятото болният, вместо да пие вода, да яде дини (любеници), които подпомагат уринирането.

3. За уталожване на болките да пие настойка от хмел.

4. За намаляване на болките и за разпускане на канала, когато е свит, помагат горещите коремни бани (42°С за 15-20 минути) с отварка от овесена слама и трина или пък само с вода.

5. Особено важно е при лечението да се спазва хигиена: умерени полови общувания, редовни излети, да не се седи продължително на стол, да не се допуска запек и др. (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...