Jump to content

Увеличаване (хипертрофия) на простатната жлеза


Recommended Posts

Увеличаване (хипертрофия) на простатната жлеза

След 50-годишна възраст простатната жлеза у някои мъже се увеличава и причинява повече или по-малко смущения.

Признаци. Увеличението става бавно, незабелязано и без болки. Първото нещо, което болните забелязват, е промяната в пикочна-та струя - тя е по-слаба, започва нормално и изведнъж спира, за да продължи пак след това. Второто нещо е честото уриниране - понякога болният е принуден да става няколко пъти през нощта. След известно време болният не може да изхвърля всичката урина, т.е. част от нея остава в мехура, той се напъва, но без резултат. С течение на времето урината става мътна. Понякога жлезата толкова много се увеличава, че затваря напълно пикочния канал и не позволява на урината да изтича навън (пълна задръжка на урината). Тогава болките при ходене и уриниране, което става капка по капка, са нетърпими.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Провежда се от лекар, особено при спиране на урината. Народното лечение е общо и по начина, изложен за възпаление на простатната жлеза.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки, както при възпаление на простатната жлеза (точка I).

II. Десет минути след капките да взема 1 чашка от 120-150 г отварка от борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, леска (листа), мечо грозде, полски хвощ, троскот и царевични коси - по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и по 1 чаена лъжичка ечемик (зърна) и червена хвойна (зърна) се запарват в 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

При кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 700 г вода се варят, докато зърната напълно се разпукат; като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), разредено наполовина със сок от корените на магданоз, или 1 чашка от 100 г отварка от овчарска торбичка (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда).

При повишено съдържание на урея в кръвта да изпива 1 чашка от 100 г отварка от магданоз (листа), мечо грозде и цикория (листа и стебла) - по 1 супена лъжица от трите и 1 изравнена супена лъжица ленено семе, предварително запечено, се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. При пиене на тези билки добре е всяка чашка отварка да се подслажда и с 1 чаена лъжичка сладко от розов цвят.

Диета. Същата, както при полово безсилие, с добавка храната да е слабо солена и добре сдъвкана. Да се избягват сините сливи и патладжаните, защото пречат на лечението. Полезно е след вечеря болният да изяжда и 1 глава печен кромид лук.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе (1 супена лъжица леко запечено семе се запарва с 500 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда), а при често уриниране - отварка от лешникови листа (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда). При задръжка на урината - отварка от 3 парчета млади, още зеленикави кори от лешниково дърво, на големина колкото показалеца. Нарязват се на ситно и заедно с 3 корена от магданоз в 1 л вода се варят 20 минути. Веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене според състоянието си болният да изпива една от отварките, дадени в точка I.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен (който влияе зле на болната жлеза), се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на ануса - болният сяда върху по-дълбоко гърне, наполовина напълнено с вряла отварка от полски хвощ (листа и стебла) и коило (стила пената) - белите му пера. От двете се взема по 1 шепа и в 2 л вода се вари 15 минути, изсипва се в гърнето и болният веднага сяда върху него, като се завива с одеяло през кръста, и така седи, докато му е приятно. След това се прави сухо увиване с 1-2 одеяла в кревата, докато болният се препоти, което се познава по изсъхналото чело. Подир това върху окосмената част на половия орган се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или с топла лапа от 100 г ориз, 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено семе - в 300 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс. Едновременно главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан с оцет от вътрешната страна. При силно главоболие „шапката“ се ушива от тънко хасе и се пълни със селски хлебен квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележка. При болки в корема лапата се поставя върху него с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, засилена със сини сливи и ленено семе в троен размер, а отгоре вестник и вълнен бинт и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Почивка от всичко, при нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. Ако урината спре, болният да взема всеки час по 1 супена лъжица отварка от чист бял измирски тамян - от него се взема 1 зърно с големина на лешник и се счуква в хаван да стане на брашно, прибавя се 1 супена лъжица брашно и сместа се залива с 250 г хладка вода, оставя се да ври на тих огън, докато остане 200 г отварка, сваля се от огъня и се оставя хубаво да се утаи, след което се отлива чистата вода без утайката. Едновременно с употребата на тази отварка върху окосмената част на половия орган и кръста се поставят две торбички, пълни със сухи топли трици или с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, поръсена за всяко място с по 1 супена лъжица ситна захар. След като вземе 5-6 пъти от тази отварка, болният да продължи да я взема на 2 часа по 1 лъжица. Когато уринирането се нормализира, продължава старото лечение.

2. Лапите могат да се използват две вечери подред, като квасецът се подсилва с по 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. Умерените полови сношения не са вредни.

4. Щом уринирането се нормализира напълно, и то в продължение на 2-3 седмици, и болният не чувства никакви смущения, може да се смята оздравял и да спре лечението си.

5. Лапите от лук и ориз може да се заменят с квасец, засилен за всяко място с по 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите.

6. Болните да се пазят от простуда и облеклото им винаги да е топло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...