Jump to content

Неслизане на едното или на двете яйца в торбичката (крипторхизъм)


Recommended Posts

Неслизане на едното или на двете яйца в торбичката

(крипторхизъм)

Крипторхизмът означава липса или закъснение в слизането на тестисите в торбичката. Нормално слизането става до раждането.

Може да бъде едностранен или двустранен. Задръжката на тестикулите може да бъде в слабините или в коремната кухина.

Причини. Хормонални смущения.

Признаци. При опипване торбичката е малка и празна. Неслез-лите тестиси остават малки и недоразвити. Такива деца често имат затлъстяване. Половите белези не се развиват.

Предсказание. По отношение на половия живот е благоприятно.

Лечение. Хирургично. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца под 9 години по 1 чаена лъжичка) сироп от 5 супени лъжици корени от магданоз, на ситно нарязани, 3 изравнени супени лъжици семе от керевиз, счукано в дървен хаван на ситно, 3 супени лъжици борови връхчета, 3 супени лъжици ветрогон - биволски трън (цялото растение с корена) и 500 г чист пчелен мед. В 1500 г вода на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, листа от бяла черница, исландски лишей, невен, орехови листа, спирея и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при полова слабост. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от бъзов цвят - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда. Пие се подсладен с мед или захар и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 супени лъжици очистен овес и 1 супена лъжица корени от цикория. В 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят 2 супени лъжици ветрогон (листа, клонки и корени), 1 супена лъжица ленено семе, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 -2 супени лъжици мед. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за децата според възрастта), последвана в понеделник и вторник от парни компреси на долната част на корема (от пъпа надолу, включително и на половия орган) и на същата област отзад (откъм таза) с две торбички от тънко хасе, ушити на тегели по 2 см широки, напълнени с търпимо гореща ситна морска сол, с продължителност 10-20 минути. След това същите места се налагат с други две торбички от същото хасе, ушити на по два джоба и съединени с придатък, който да покрива едновременно и тестикулите, напълнени с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ренде с корите, 10-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/2-1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, подобен на кръстосан компрес, за да покрие тестикулите. Сряда и четвъртък същите места се налагат с торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 15-20 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1 супена лъжица ситна захар и 2-3 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. И в двата случая главата се налага с „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-9 лъжици диви кестени, а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ. В петък и събота процедурите са същите както в понеделник и вторник, и т.н. до пълното оздравяване.

Неделя. Почивка от всичко.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на тестикулите се носи мушама от хаваджива (10 на 10 см или 15 на 15 см), прикрепена със съответен суспензор, който може да се достави от санитарните магазини. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (вж. том I, „Домашна аптека“).

VI. Лятно време от 10 до 12 ч. преди обяд е полезно да се правят слънчеви бани най-добре със зарито в горещия пясък до шията тяло, със студен компрес на сърцето и с глава, запазена от слънцето с бяла кърпа или слънчобран. Така болният стои, докато му е приятно и сърцето му е спокойно. След това се прави сухо изтриване със същия пясък и речна или морска баня, придружена от плуване, докато е приятно.

Важна добавка. Както квасецът, така и лапите от печен кромид лук може да се употребяват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до казаната температура, а квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици за всяко място нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...