Jump to content

Херпес зостер по главичката на члена


Recommended Posts

Херпес зостер по главичката на члена

Причини. Вирусна зараза.

Признаци. По венеца около главичката и по самата нея се явяват мехурчета, които са болезнени, изпълнени с бистра течност. Ако се инфектират допълнително и нагноят, температурата се повишава, общото състояние се уврежда.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от широколистен живовляк (листа) и полски хвощ - по 75 г, гръцка коприва, воден пипер и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, леска (листа) и мечо грозде - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане се прави топла баня на члена в по-дълбок съд (37°С за 10-15 минути) с отварка от лайка (цвят) и слез (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 5 минути, последвана от сухо изтриване. Главичката се увива с марлички, намазани с домашен мехлем от жълтък, брашно, мед и зехтин (вж. „Нарастване на гърдите у мъжа“). Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути), отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. „Шапката“ може да се напълни и с хладка лапа от сурови картофи, настъргани на едро - в един съд се заливат със 100 г прясно мляко, киснат 30 минути, изстискват се добре и се поръсват с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, а отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

IV Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След това се прави топла баня на члена и превързване, както е казано за вечерта. Преди обяд е добре да се направи пак топла баня на члена с последващо превързване, както сутринта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...