Jump to content

Безплодие у мъжа


Recommended Posts

Безплодие у мъжа

Когато един брак е бездетен, много често вината се хвърля върху жената. В немалка част от случаите обаче причина за това е мъжът.

Причини. Относителна причина за мъжката стерилност е половата слабост. Липсата на достатъчно сперматозоиди или наличието на слабоподвижни или мъртви сперматозоиди е най-честата причина. Това може да се дължи на остри или хронични възпалителни заболявания на мъжките полови органи, на алкохолизъм, тютюнопушене, хронични отравяния, обща слабост, изтощена полова дейност чест онанизъм, полови излишества, трипер.

Предсказание. Зависи от причината за безплодието.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Преди всичко безплодието трябва да се установи от лекар чрез изследване на семенната течност, след което да се определи подходящо лечение според основната причина. Народното лечение е общо и според причината, която предизвиква безплодието. Ако не е известна, тогава да се лекува по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене е добре мъжът да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 жълтъка от пресни кокоши яйца, сокът на 3 месести лимона, 200 г чист пчелен мед и 150-200 г чист винен коняк или пък чисто натурално червено вино, най-добре малага, добре разбъркани.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от целина (керевиз): 1 средно голяма глава с листата и стеблата, 1 китка корени от магданоз и по 1 супена лъжица ветрогон (листа и клонки) и широколистен живовляк (листа и цвят) в 2 л вода на тих огън се варят, докато целината се свари както за ядене. Прецежда се. Целината може да се яде като салата, а отварката се пие.

Диета. Същата, както при полово безсилие. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят: 2 супени лъжици цвят от бъз (свирчовина) се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие със (без) мед, захар или сироп.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка сироп от 50 г конопено семе и 25 г семе от керевиз, счукани на ситно и разбъркани със 150 г чист пчелен мед.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница и орехови листа - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 пълна чаена лъжичка ленено семе се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка и подсладена с малко чист мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от парен компрес на тестикулите с торбичка от тънко хасе, напълнена с 5 супени лъжици търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 10 минути. След него тестикулите се налагат с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 5 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Гръбнакът се разтрива от долу на горе 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а главата с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Това лечение се провежда в продължение на един месец, прави се изследване на спермата и ако е нормална, се пристъпва към половия акт, като 1 час преди това мъжът изяжда тесто, приготвено от следните продукти: 1/2 индийско орехче и по 1/4 г чер пипер (зърна), канела (кора), карамфил (цветни пъпки), кардамон (плодове), исиот (корени), чер кимион (семе) и бял пипер (зърна). Всички твърди продукти се стриват на брашно, слагат се в алуминиева чашка с 50 г чист маслинен зехтин и във водна баня на тих огън се варят 30 минути. Настрана се взема 1/2 г чист бял тамян и се разтваря в чашка с 30 г ром заедно с 1/2 г счукано семе от чер кимион. След това двете смеси се събират в едно, прибавят се 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед и се бърка да стане хубава смес, в която се прибавя малко препечено брашно, за да стане на тесто.

Употреба: След като болният се навечеря с вегетарианска или с месна храна, да изяде бавно 1/4 чаена лъжичка тесто наведнъж, след това да изпие 1 чашка топла вода с 5-6 бучки захар. Това средство се прилага 2-3 месеца подред до постигането на целта, и то веднъж на месеца 5-7 дни след менструацията на жената.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки:

1. При слаб кръст добре е мъжът през деня да носи на долна-та част на гръбнака (от ребрата до опашката) парче мушама от хаваджива с широчина 10 см, с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

2. За да бъде лечението успешно, трябва да се спазва половото равновесие - в смисъл никога да не се злоупотребява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...