Jump to content

ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ. Общи упътвания


Recommended Posts

ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Общи упътвания

Вирусите и микробите, които нападат организма и предизвикват заболяване, се намират почти в еднакво количество както у здравия, тъй и у болния човек. Причинителите на повечето заразни болести (туберкулоза, сифилис, дифтерия, тетанус, малария, тиф, холера, дизентерия и много други) вече са известни.

Начините за разпространение на заразата са различни. Това може да стане чрез пръските, които болните разпространяват около себе си при говор, кашляне, кихане, смях и др. (в малките капчици, които се отделят по този начин от гърлото, носа и устата, се съдържат болестотворни микроорганизми и когато здрав човек ги вдиша, може да се зарази); от праха, в който често се съдържат болестотворни микроорганизми от изсъхнали храчки, слюнки, секрети и др.; при употреба на заразена храна или вода; замърсяване с изпражнения, урина и повърнати материи от болни; от съприкосновение с разни вещи, които болният е употребявал (книги, тетрадки, моливи, пешкири, дрехи, завивки, бельо, съдове, четки за зъби, прибори за хранене и пиене и др.); от рани и драскотини на лигавите ципи и кожата, особено ако са замърсени с пръст, тор и улична прах; от посредници и преносители (животни, насекоми и паразити); от здрави заразоносители (понякога хора, преболедували заразна болест, остават носители, сеячи на зараза); или чрез полови общувания, когато се пренасят венерическите болести. Не ще и дума, че някои външни влияния, като простуда, течение, умора, улесняват заболяването.

Предпазване. Отдавна е известно, че предпазването е по-лесно от лечението. Най-важното средство в борбата със заразните болести е чистотата. Затова навсякъде при всички условия и във всичко е необходима чистота. Преди всичко трябва да се обърне внимание на ръцете. Даже когато наглед са чисти, те са замърсени от пипане на разни предмети, от ръкуване с други хора, от ходене по нужда и пр. Невидимите за простото око микроорганизми по ръцете проникват в устата при хранене, в носа при пипането му с пръсти, в кожата при разчесване. Затова измивайте ръцете си винаги преди ядене и всякога след ходене по нужда. Никога не си служете с чужди прибори за ядене. Даже вкъщи не бива да се яде в обща чиния или да се пие вода от обща чаша. Всеки трябва да спи на отделно чисто легло, чийто горен и долен чаршаф да се сменят всяка седмица, а завивките да се проветряват всекидневно. При лягане сменяйте дневните си дрехи с нощница, като събличате и долните дрехи. Проветрявайте основно жилището си, не оставяйте в никое кътче да се събира смет или прах. Обръщайте внимание на чистотата в отходните места. Използвайте ги правилно, не ги замърсявайте и ги пазете винаги чисти така, че всеки, който влезе, да бъда приятно изненадан от реда и чистотата в тях.

Подбирайте храната си и се грижете тя да бъде прясна и чиста. Не яжте зелени, а също така развалени и прогнили плодове, развалени храни или консерви. Зеленчуците и плодовете измивайте основно с чиста вода. Не употребявайте вода от съмнителни извори и кладенци.

За да заболее човек, не е достатъчно само той да бъде заразен. Необходимо е още проникналата в неговия организъм зараза да намери благоприятна почва за развитие. А такава почва представлява човек, когато е отслабнал и изтощен по някакъв начин: било от нередовен живот и от недоспиване, било от недохранване или лошо хранене, било от пушене на тютюн или пиене, от преумора или някое друго заболяване. Затова всички мерки, които запазват, увеличават силата на нашето тяло и го закаляват, са предпазни мерки против разпространението на заразните болести. Така че хранете се добре, спете редовно и достатъчно, прекарвайте свободното си време винаги на чист въздух и слънце при разумен спорт. Обичайте природата, използвайте всеки празник за излет. Пазете се от простуда, но разумно закалявайте организма си, като правите всяка сутрин сух четков масаж, последван от фрикция на гърдите и гърба с хладка вода. Освен това от голяма полза е ежедневно да се изяждат (при епидемия от тиф, скарлатина, холера и др.) по няколко (6-10) хвойнови плода.

Скрит (инкубационен) период. От момента на заразяването на организма до проявата на първите признаци на болестта протича известен скрит, непроявен период, който се нарича инкубационен (период на излюпване на болестта). Той е различно дълъг за различните болести.

Борба със заразните болести. За нея спомага много и здравна-та просвета - посещаване на медицински сказки, филми и изложби, а също и четенето на популярни медицински книги, списания и вестници.

Общо за лечението. Трябва да започне колкото може по-рано, и то насочено срещу причинителя на съответното заболяване. Лечението освен това трябва да цели засилване на съпротивителната дейност на организма. За да не стават грешки при лечението на болни от заразни болести, съветваме то винаги да се провежда от лекар.

Дезинфекция (обеззаразяване). За ограничаване разпространението на заразните болести си служим с дезинфекция, т.е. умъртвяване на болестотворните микроби. Тя се извършва по различни начини и при всички предмети, които са били в контакт с болните. Самата дезинфекция се извършва така:

1. Ръцете най-напред се измиват със сапун (той не убива, а измива микробите), след това се поливат или с чист спирт, или със сублиматов разтвор (2%).

2. Храчките се смесват с равни части карбол (1-5%), варно мляко (30%) и лизол (1-3%) и се оставят от 2 до 4 часа, след което се изхвърлят.

3. Гребените и четките се поставят за няколко часа в разтвор от карбол (5%) или сублимат (1%).

4. Мебелите се изтриват с кърпи, напоени в лизолов разтвор (2%).

5. Дрехите и чаршафите се дезинфекцират чрез изваряване в кипяща вода за 1/2 час или се подлагат на гореща пара.

6. Малки играчки, нескъпи предмети и парцали се изгарят. Съдовете се дезинфекцират, като се оставят да врят в съд с вода за 15-30 минути.

7. Стените на стаите се варосват.

8. Обикновените стени с блажна боя се дезинфекцират добре, ако се измият със сапун и вода.

9. Жилището се дезинфекцира, без да се изваждат мебелите, като се опуши добре със сяра или с хвойнови плодове (зърна), или пък с тамян, който от векове се употребява като дезинфекционно средство.

10. За дезинфекциране на нужниците се употребява варно мляко (1 кг вар на 5 л вода).

11. Избите и сайвантите се дезинфекцират, като се опушват с гореща влажна слама и тамян.

12. За лично предпазване ефикасно средство е само онова, което засилва защитните сили на организма - природосъобразното хранене, закаляването, компресите, фрикциите, коремната, парната баня и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...