Jump to content

Грип (инфлуенца)


Recommended Posts

Грип (инфлуенца)

Грипът е остра заразна болест, която често са явява епидемично, а дори и пандемично (повсеместно). Болестта трае 4-5 дни, но възстановяването след оздравяването върви много бавно. Понякога грипът пробужда стари и отдавна преминали болести (туберкулоза и др.).

Причини. Заболяването се причинява от вирус и се благоприятства от климатичните условия (простуда), от битовите условия и от възприемчивостта на хората. Заразата се предава от болния човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят, когато човек говори или кашля, киха, смее се и т.н. Застрашени са повече малките деца, старците, слабите, сърдечно- и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили. Годишните времена със слабо слънце благоприятстват появата на грипа.

Признаци. Грипът обикновено започва с отпадналост, болки в гърлото, главоболие, кашлица, понякога втрисане. Температурата бързо се повишава. Болният се оплаква от болки по тялото, в очите, често повръща, няма апетит. За две-три денонощия температурата постепенно спада и той оздравява. Възможно е болестта да протече в по-леки или по-тежки форми.

Усложнения. При малки деца и стари или изтощени хора често настъпват различни усложнения и предимно от страна на дихателната система; фарингит, бронхит, бронхопневмония. Чести са уврежданията и на сърцето, бъбреците, нервната система. За да се избегнат усложненията, болният трябва да лежи и да започне навреме лечението.

Грипът е гастричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница.

Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.

Предсказание. Благоприятно при по-младите хора и без усложнения. Опасност има при слабите, изтощените и страдащите от болно сърце.

Предпазване. Спазването на личната хигиена, закаляването и избягването на контакт с болни значително предпазват от заболяване. Краката винаги да са сухи и топли. Болните да се изолират в отделна стая.

При опасност от заболяване народната медицина препоръчва за предпазване да се прави следното: сутрин, обед и вечер 10-15 минути преди ядене да се прави гаргара е лимонена или пък със солена вода (на 1 чаша топла вода 1 чаена лъжичка лимонов сок или пък сол) и 5 минути след нея да се изпие 1 чаша горещ липов или друг чай с 1 чаена лъжичка лимонов сок, коняк или ром. Или да се взема по 1 прах от 1 г (за деца според възрастта) от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър на прах и винена киселина (лимонтузу) по 8 г от всяко. Стриват се на прах и се разделят на 24 праха. Изпива се с малко отварка от червен кантарион (1 супена лъжица листа и цвят в 250 г вода се вари 5 минути) или с малко вода и след изпиването му се взема и малко чист пчелен мед.

Забележка. Ако болният страда от язва в стомаха или червата, от колит и хемороиди, да не ги взема, защото дразнят. В такъв случай е по-добре да пие по 1 супена лъжица медицински коняк или по 1/2 кафена чашка сок от суров кромид лук, засилен с 1/2 чаена лъжичка чист пчелен мед (ако го повърне, да се повтори вземането, като след него се вземе веднага 1 залък хляб и се диша дълбоко).

Добре е да се изпива сокът на 1 глава кромид лук, от вечер нарязана на ситно и посипана с 2-3 чаени лъжички захар, или да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 скилидки чесън, обелен и счукан, 1 супена лъжица чист винен оцет, 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка захар. Освен това при всички случаи сутрин, обед и вечерта да се смърка през носа или жабурка в устата топъл соден разтвор (1 чаена лъжичка сода бикарбонат на 1 чаша топла вода) или да се капва в ноздрите по 2-3 капки сок от суров кромид лук с чист зехтин по равни части. На деца да не се капва.

Вечер преди лягане да се разтрие целият гръден кош отпред и отзад с камфоров спирт (от аптеката) или с малко газ.

Лечение. Болният трябва да се постави на легло в отделна стая на чист въздух и да се потърси лекарска помощ. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при висока температура болният да взема по 1 чаена лъжичка (за деца според възрастта им от 1 до 5 капки върху захар) от т.нар. противогрипен оцет, приготвен от 750 г чист винен оцет и 250 г вода, към които се прибавят по 2 супени лъжици пелин, мента пиперита, бъзов цвят, лавандула и седефче, по 1 чаена лъжичка карамфил (зърна), канела и индийско орехче и 3 скилидки обелен чесън. Билките се нарязват на дребно, сухите вещества се счукват, слага се всичко в оцета и в закрит съд във водна баня на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда, след което в течността се прибавя 5 г камфор, разтворен в 50 г аптекарски спирт.

Вместо него може да се взема по 1 прах от индийско орехче, нишадър и лимонтузу (вж. по-горе) или по 1 кафена чашка сок от суров кромид лук, засилен с 1 чаена лъжичка чист винен оцет, 1 чаена лъжичка мед и малко шипково брашно, или по 1/4-1/2 чаена лъжичка див кестен, настърган на ситно ренде заедно с кората и забъркан с 1 чаена лъжичка мед.

II. Десет минути след тези средства да изпива 1 чашка от 100-150 г (за деца според възрастта) горещ чай от 1 обелена кисела ябълка, 3 супени лъжици къпинови листа и 3 супени лъжици листа от дива ягода - в 1 л вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда, или чай от липов цвят с лимонов сок, подсладен с мед или небетшекер, или чай от карамфил - в 200 г вряща вода се пускат 3 зърна карамфил и заедно с 1 супена лъжица чист пчелен мед се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При липса на температура 20 минути преди ядене да взема едно от средствата, дадени за предпазване от грип, или чай от липов цвят с лимонов сок и мед, или пък чай от карамфил.

Диета. Лека вегетарианска храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като аперитив болният може да яде салата от суров червен кромид лук с малко чист маслинен зехтин и малко винен оцет по вкус или салата от счукан чесън с малко зехтин и малко оцет по вкус и вода по равни части. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 1-3 чесънчета. Освен това полезно е по време на самото ядене болният да глътва и по 1 детско хининче (от аптеката). На вечеря най-добре е да яде само варени картофи с малко сол и чубрица с черен тричав хляб. При температура да се предпочитат плодове - лимони и портокали. След обяд и вечеря за намаляване на температурата болният да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие гореща вода или горещ чай с лимон или лимонена киселина, подсладена с мед, предварително варен във водна баня 10 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 ракиена чашка сок от суров кромид лук или 1 ракиена чашка медицински коняк, чиста сливова или гроздова ракия, сварена с малко чер пипер на зърна и захар (на деца не се дава).

IV. Десет минути след сиропа или ракията при липса на кашлица да изпива 1 чашка от 100-120 г (за деца според възрастта) отварка от лимон и карамфил - кората на 1 лимон, 5 зърна карамфил и 1 супена лъжица лимонов сок се запарват с 350 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с прегоряла захар.

При силна кашлица да взема 1 чашка от 120-150 г (за деца според възрастта) топла отварка от кромид лук - 3 необелени глави кромид лук се разрязват на 4 части и се заливат с 1250 г вряща вода, вари се на тих огън, докато лукът започне да се сварява. След това към него се прибавят по 1 супена лъжица ленено семе, волски език, подбел, сладко коренче, 1 чаена лъжичка анасон и 1/2 чаена лъжичка счукан синап. Вари се още 10 минути, веднага се прецежда и се прибавят 5 супени лъжици прегоряла захар, опечена като карамел и счукана на прах.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1/2 л вода или с чай от лайка. За деца клизмите се правят със 150-200 г (според възрастта). След това при по-висока температура с главоболие тялото се намазва със смес от 1 белтък от прясно яйце, 1 супена лъжица оцет, 1 супена лъжица ракия и 1/2 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат или със смес от сода бикарбонат, счукан чесън и оцет по равни части, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването от фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина. След няколко минути се поставя коремен компрес от 4 парчета, съчетан с мокри чорапи, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и отгоре вълнена обвивка. Гърлото се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), а на главата се слага цяла „шапка“, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г оцет. Киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и се налагат; или „шапка“ от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 1/2 чаена лъжичка настърган хрян или само с 1 изравнена чаена лъжичка счукан чесън. Може да се сложи и „шапка“, напълнена с 9 супени лъжици счукан чесън, 9 супени лъжици сол, 4 супени лъжици царевично брашно и оцет, колкото поеме. „Шапката“ се държи цяла нощ или докато досади на болния и се замени с нова.

Забележка. При суха кашлица е добре болният да си слага на гърдите (отпред) торбичка, ушита на тегели на по 1-1,5 см, напълнени с търпимо гореща готварска сол, а отгоре книга и вълнен бинт.

При по-ниска температура (под 38,5°С) болният да изпие 1 чаша от 150-200 г търпимо горещо червено вино (200 г тригодишно натурално червено вино, 5 зърна карамфил, 1 чаена лъжичка канела, 3 зърна чер пипер, по 1 парче кора от лимон, портокал и ябълка и 3 супени лъжици захар се варят 10 минути и се прецежда - на деца не се дава) или да изпие 1 чашка горещ чай най-добре от липов цвят, подсладен със 7 бучки захар, като едновременно с него вземе и 1 таблетка аспирин. След това болният да направи покачваща баня на краката си (38-45°С за 10-20 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след изпотяването от фрикция на тялото с хладка вода и изтриване до сухо. Коремът се налага с компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. При болки в главата се слага цяла „шапка“, а при болки в гърдите торбичка, напълнена с търпимо гореща сол, както по-горе. Държат се цяла нощ.

Важни добавки:

1. В тежки случаи освен това лечение може да се направи и разтривка на гръбначния стълб от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и налагане с торбичка, напълнена с топла лапа от 10 супени лъжици прясно смлян синап, 10 супени лъжици готварска сол, 5 супени лъжици царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме да стане гъста каша, или с торбичка с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1 чаена лъжичка счукан чесън, или пък с ракиен компрес от 4 парчета, поръсени с чер пипер на върха на ножа.

2. При болки в гърдите отпред и отзад (откъм плешката) се слагат торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко място с 2-3 купени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 1/2 изравнена чаена лъжичка счукан чесън. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

3. При силна трахеитна кашлица на гърдите отпред се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и 2-3 бучки захар. Освен това 10 минути преди да вземе отварка, болният да изпие 1 супена лъжица сироп от бира: към 500 г софийска бира се прибавят 400 г небетшекер и 2 цели месести лимона, на ситно настъргани, със сока. Във водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда, или пък 1-2 чаени лъжички смес от 500 г чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, защото суровият дразни кашлицата), разбъркан с 20 г исиот на прах.

4. При болки ушите се налагат с печен праз лук или пък в болното ухо се слага памуче, леко натопено в чист спирт (ракия), а отгоре се поставя сьгряващ компрес с мушама.

5. При схващане (вдървяване) на шията и гърба най-добре е вечер преди лягане да се разтрият със смес от камфоров спирт и лимонов сок (наполовина) и отгоре да се постави фланела, а едновременно с това и коремен компрес от трина.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане. След почивка от 1-2 часа се повтарят същите приложения, изброени за вечерта, и се държат 5 до 7 часа.

Важни добавки:

1. При повръщане и гадене на малкия мозък (тила) непрекъснато се държи торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасен, засилен с 1/2 чаена лъжичка счукан чесън. Едновременно с това под лъжичката се залепва 1/2 глава суров кромид лук, поръсен с върха на ножа с камфор на прах, и на корема се поставя торбичка с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и поръсен с 1 супена лъжица захар, или пък зелен лист от прясно зеле, попарен с вряло мляко и изстискай, а отгоре се слага вълнен пояс. Държат се, докато спре повръщането.

2. При менструация жените да заменят покачващата баня на краката с парна баня на главата, последвана от казаните приложения.

3. Болният да прекара най-малко 3 до 5 дни от болестта на легло.

4. След оздравяването да се пази от простуда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...