Jump to content

Коремен тиф (тифус, тифусна треска)


Recommended Posts

Коремен тиф (тифус, тифусна треска)

Коремният тиф в миналото беше сравнително често заболяване. Днес той се среща крайно рядко у нас. Тифусът е остра заразна чревна инфекция.

Причини. Предизвиква се от тифусната бактерия, която прониква в червата на човека чрез заразена вода, неизмити прашни замърсени плодове и зеленчуци, мляко, нечисти ръце и съдове и т.н. От изпражненията и урината на болните и на оздравяващите, а също и на някои преболедували или здрави заразоносители, микробите преминават в околната среда и заразяват здравите. За възникване на заболяването имат значение естествените защитни сили на организма. Особена роля играят нездравата храна, лошите хигиенни условия, преумората, възбудата, простудата, алкохолизмът и др. Климатичните условия също имат значение - през лятото мухите пренасят повече зараза. Важно значение за разпространяването на болестта има неизправността на водопровода в дадено селище. След боледуване остава траен имунитет.

Признаци. От деня на заразата до появата на болестта минават около 14 дни. Първите признаци са много неясни. Заболяването започва с повишена температура, отпадналост, главоболие, липса на апетит, обложен език, и то по средата, а краищата му са ясно червени, устните са сухи, кожата гореща и суха. Често има болки в кръста, понякога и в корема. През втората седмица температурата се покачва до 39-40°С. Болният с отпуснат, унесен, дори в безсъзнание. Има запек или диария с жълти (като грах) миризливи изпражнения. По кожата на тялото се появяват леки червени петна. Често има възпаление и на трахеята с бронхит и храчки. Третата седмица също е тежка и може да настъпят усложнения: кръвоиз-лияние от червата, пробив на червата, слабост на сърцето и др., и всичко това може да доведе до лош край. През четвъртата седмица температурата спада, диарията отслабва, съзнанието се прояснява и болните се възстановяват. Разбира се, така описаните признаци не са винаги еднакви. Има леки форми, които преминават с много малки смущения и бързо, но има и тежки случаи, продължителни, с различни усложнения.

След оздравяването кожата леко се люти, понякога косите окапват. Възможно е заболяването да се възвърне, и то малко време след оздравяването, при което протичането е по-леко.

Усложнения. По време на протичането и в оздравителния период могат да настъпят различни усложнения: бронхопневмония, слабост на сърцето, възпаление на бъбреците, парализи, възпаление на средното ухо, кръвоизлив от червата. Когато се развие пробив в червата, настъпва перитонит, който е тежко усложнение.

Предпазване. Чистотата е първото условие, за да не попадат тифусни бактерии в човешкия организъм. Водата за пиене, ако не е от здрав контролиран водопровод, трябва да се преварява. Зеленчуците и плодовете, които се ядат сурови, трябва добре да се измиват с течаща вода. Ръцете да се измиват винаги преди ядене със сапун и вода. Изпражненията и урината на болния да се дезинфекцират с хлорна вар.

Значение за проявата и протичането на болестта имат защитните сили на организма. Затова е необходимо да се води природосъобразен живот с употреба на естествена храна, за да бъде организмът по-устойчив.

Лечение. Всеки болен от коремен тиф трябва задължително да се лекува в болница. До оказването на лекарска помощ болният трябва да се остави на легло в чиста и светла стая. При запек може да се направи лека клизма. При лека температура да се направи коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина и овесена слама или в хладка вода (държи се 2-3 часа), а при висока температура - фрикция на цялото тяло със студена вода и оцет наполовина, последвана от коремен компрес с глина (вж. том I), размесена с вода и оцет, или пък компрес, натопен само във вода и оцет, а на прасците - компреси с глина или само с вода и оцет. Компресите се държат, докато се стоплят, и отново се поставят. На главата се поставя „шапка“ от сурови картофи, настъргани, полети с 50 г оцет и добре изстискани. Отгоре се слага друга шапка.

Болният не бива да става от леглото, трябва да плюе и храчи в лигнин, който после да се изгаря. Чашата и приборите, употребени от него, да се изваряват. Често да си промива устата с хладък чай от лайка или с преварена вода.

Вътрешно. Добре е болният да пие едно от следните средства: отварка от градински чай и жълт кантарион - 6 супени лъжици кантарион и 3 супени лъжици градински чай се варят 15-20 минути в 1 л вода, прецежда се и се пие вместо вода. Или чай от невен (календула): 50 г невен (цвят и листа) се попарва с 1 л вряла вода и се оставя захлупен да кисне най-малко 2-3 часа, пие се по 1 чашка от 75 г. Или чай от глухарче (радика): 4 супени лъжици се попарват с 1 л вряла вода, кисне и се употребява както предишния чай. Или отварка от зайча стъпка - 1 шепа от билката се оставя в 1 л вода да ври 5 минути. Една седмица след започване на лечението на болния може да се дава сутрин, обед и вечер по 1 супена лъжица зехтин, сварен с червен и жълт кантарион. Взема се винаги 10 минути след изпиване на избраната отварка. На оздравяващите от тифус се препоръчва да пият 3-4 пъти на ден по 1 кафена чашка пелинова отварка - пие се 10 минути преди зехтина и 10 минути след първата отварка.

Жаждата се утолява с пиене на прясно преварена вода, домашна лимонада, айран (мътеница), боза, гроздов сок (без химикали), чай, мед с вода и лимон, компот, чай от лайка и мента, плодови и зеленчукови сокове (моркови, алабаш) и пр. След като температурата на болния изчезне и апетитът се върне, да му се дава лека вегетарианска храна, и то предимно плодови и зеленчукови сокове, отварка от овес или ечемик, а също рядка кашица от овесени ядки със или без мляко. Може и през сито прекарани черни боровинки (малко печени).

След спадане на температурата болният се оставя още 14 дни на легло със същата диета. Всяка грешка в диетата може да предизвиква повтаряне на болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...