Jump to content

Recommended Posts

Паратиф

Паратифът е трескаво заразно заболяване, чиито възбудители са сродни с тифусните бактерии. Има два вида паратиф - паратиф А и паратиф Б. Заразата се разпространява от болния човек. Обикновено хората се заразяват чрез употреба на заразени хранителни продукти и вода.

Признаци. Паратиф А протича като коремния тиф, но по-леко. Започва с гадене, повръщане и диария. Температурата се повишава, болният се изпотява обилно, има обрив по кожата - не така обилен, както при паратиф Б.

Паратиф Б започва внезапно с втрисане и висока температура, болки в червата и диария. Изпражненията са силно миризливи, течни и със слуз. Езикът е обложен. Има повръщане в почти всички случаи. Болният се оплаква от виене на свят, главоболие и неспокойствие, понякога бълнува. Често се появяват и гърчове в прасците. По цялото тяло се явява обилен изрив.

Предсказание. Повечето пъти добро.

Предпазване. Предпазните мерки срещу паратифа са подобни на тези при коремния тиф и се състоят в спазване на лична хигиена и хигиена на хранителните продукти, преваряване на водата, когато е от съмнителен източник.

Усложнения. Срещат се рядко и са по-леки: бронхит, бронхопневмония, цистит, пиелит и др.

Лечение. Както при коремния тиф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...