Jump to content

Recommended Posts

Дизентерия

Дизентерията е чревна инфекция, която протича остро или хронично.

Причини. Заболяването се причинява от дизентерийните бактерии, които се разпространяват от болния човек или здравите заразоносители чрез изпражненията. Заразата се предава чрез замърсени ръце, храна, вода, предмети. Мухите също я разнасят, затова лятно време има повече заболявания, особено при неблагоприятни битови условия, лоша хигиена и др.

Опасни са както болните, така и здравите заразоносители. Ако лицето, което гледа болния, не си мие грижливо ръцете след всеки допир до него и особено след почистване на подложените съдове, то може да пренесе с ръцете си микробите от съдовете върху различни предмети. При попадане на такава храна в устата на здрав човек след 3-5 дни настъпва заболяване от дизентерия. Срещат се случаи на заболяване от дизентерия, когато болните леко понасят болестта и в продължение на дълго време отделят микроби. Тези лица се наричат заразоносители.

Признаци. Болестта може да протече по-леко или по-тежко. Болният в началото чувства слабост, липса на апетит, има коликообразни болки в корема. Температурата се повишава, той има напъни и ходи често по нужда - 20-30-50 пъти в денонощие. Изпражненията са кашави, редки, имат слуз, размесена с кръв. Болният чувства подуване в лявата страна на корема, силни напъни, особено след ходене по нужда. Има слаба колеблива треска. Когато дизентерията е тежка, той изхожда само кръв и гной. Кръвта е ясно червена. Болният няма никаква почивка - и нощем ходи по голяма нужда, отслабва и отпада много, у децата могат да се появят гърчове. Езикът е силно обложен, от устата излиза тежка миризма. Общото състояние се влошава ежедневно. При правилно лечение заболяването протича за 6-7 дни и постепенно отзвучава. Често след болестта остава дразнене на дебелото черво, което пречи на организма бързо да възстанови силите си.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Болните задължително се изолират в болница, като се дезинфекцират личните им вещи, съдовете, изпражненията. Трябва да се спазва голяма хигиена, особено при епидемия. Храната и приборите да се пазят от мухите, които пренасят болестта. Всеки трябва да измива хубаво ръцете си със сапун и вода, особено преди хранене. Голямо внимание трябва да се обръща на чистотата на ръцете и при приготвянето на ястията,особено на такива, които се правят от неварени продукти. Нужниците трябва да се държат винаги чисти и да се посипват с вар. При епидемия от дизентерия да не се допуска простуда. При съмнение за стомашно разстройство или дизентерия е добре преди ядене да се изпият 1-3 чаши отварка от дюлеви листа - 1 супена лъжица листа в 500 г вода се варят 5 минути.

Лечение. Задължително болнично. До идването на лекаря болният трябва да се изолира в отделна стая. Добре е да му се постави коремен компрес, натопен в топла вода (35°С), смесена наполовина с оцет, или в топла отварка от трина. Държи се 2-3 часа с грейка на корема. С него болният може да ходи из стаята и по нужда. След всяко изхождане областта на ануса да се измива хубаво и след изсушаване да се намазва с вазелин.

Вечер преди лягане се прави парна баня на седалището - счуква се 1 глава чесън и се разбърква в чаша винен оцет. Същевременно се нагорещява силно тухла и се поставя на дъното на едно гърне, след което се полива с размесения оцет. Болният сяда на гърнето и се увива с едно одеяло през кръста и така седи, докато парата хубаво нагрее седалището. Добре е след това да му се направи и сухо увиване за по-добро изпотяване, последвано след препотяването от коремен компрес. Държи се цяла нощ или докато се стопли силно и се сменя с друг.

Забележка. При колики да се поставят парни компреси на корема, а при болки в ануса да се седи на пара, като анусът често се измива със студена вода и се намазва с вазелин. Ако диарията продължава, добре е да се направи следното: взема се тухла, която се нагорещява и попарва с чиста вряла вода и се увива добре в парче вълнен плат, за да не пари. След това болният сяда върху нея, седи, докато тя поизстине, след което му се поставя коремен компрес. Ако и това средство не помогне, тогава се прави клизма от 2 белтъка, взети от пресни яйца и разбити на пяна с 2 чаени лъжички топла вода (клизмата се прави с тулумбичка за детски клизми). Ако има нужда, клизмата се повтаря и на другия ден и може да се потрети.

Вътрешно. На по-големи хора се дава да пият една от следните отварки:

а) Лимон с канела - 1 чаша вода, 1 лимон, нарязан на 8 парчета, канела (дарчин) 1 кора и лята захар 5 бучки се варят 15-20 минути. Пие се по 3 кафени чашки на ден.

б) От корените на киселец - 3 супени лъжици корени се варят 1/2 час в 500 г вода. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 винена чашка.

в) От корените на къпина или малина - 4 супени лъжици корени се варят в 1 л вода, докато остане наполовина. Пие се както по-горната отварка.

г) От подъбиче с планински очиболец - по 1 супена лъжица от двете билки с корените в 1/2 л вода се вари 15 минути. Пие се, както по-горната. Или:

д) От дъбова кора - пие се, както по-горната. Или:

е) От жълт кантарион - пие се, както по-горната.

За по-малки деца освен тези отварки може да се използват и следните:

а) Белтък от кокоше яйце, разбит с малко топла вода. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафена чашка.

б) Вино с канела - в 1 чаша домашно вино се слагат 1-2 пръчки канела с 1 чаена лъжичка мед и се оставят на огъня да се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2-1 супена лъжица.

в) От дренки - 4 супени лъжици дренки със (без) облистени млади стебла в 1 л вода се варят, докато остане наполовина. Пие се 3 пъти дневно преди ядене по 1 кафена чашка.

г) От черни боровинки - 2 супени лъжици в 1/2 л вода се варят 10-15 минути. Пие се по 1-2 кафени чашки, както по-горната.

д) От семето на широколистен живовляк - 1 чаена лъжичка семе в 250 г вода се вари 10 минути. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.

е) Мляко, сварено с копър - 10 г семе се вари в 1/2 л мляко 25 минути. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета. Болният се оставя на пълен глад 5-6 часа, като му се дава повече чай или оризова вода, а може и ситно настъргани ябълки на каша без парченца в нея. След това може да му се дават в продължение на 3-4 дни белтък от кокоше яйце, разбит с малко топла вода, отварка от салеп (1/2 кг прах от изсушена грудка в 500 г вода се вари 5 минути, при което се образува лигаво течно желе), овесено мляко, чай от ябълки, отварка от ориз, малко кисело мляко без каймак и захар, по 1-2 варени картофа с малко сол и 10-15 капки лимон. След като изпражненията станат нормални, се дават гъсти брашнени супи, а по-късно каша от овесени ядки, грис, ориз, пюре от картофи и моркови. Много полезен е и компоти от черни боровинки, протрити през сито.

Жаждата да се утолява с гореща преварена вода или разредени плодови сокове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...