Jump to content

Recommended Posts

Холера

Холерата с остра заразна болест, която се разпространява епидемично. В миналото е имало големи епидемии, които са взели милиони жертви.

Причини. Заболяването се причинява от определен вид микроорганизми, които се отделят от болните с изпражненията и понякога с урината. Заразяването става чрез употреба на заразена храна и вода. Значение имат замърсените ръце и мухите, а и лошите битови условия.

Признаци. Заболяването започва внезапно 2 до 5 дни след заразяването с главоболие, виене на свят и болки в корема, придружени с лека диария. Тя обаче бързо се увеличава и учестява, при което изпражненията, които в началото са кашави, стават съвсем течни, прилични на оризова супа. Болният повръща много. Появяват се гърчове в прасците, болки в краката. Езикът е сух. Болният има голяма жажда. Краката и ръцете изстиват, лицето е бледо, очите хлътват, погледът угасва, носът се изостря, гласът става беззвучен, кожата се покрива със студена пот. За няколко часа болният просто се стопява и става неузнаваем. При много по-тежки случаи той може да загине за няколко часа след заболяването. При благоприятен изход постепенно диарията и повръщанията намаляват и болните оздравяват.

Предпазване. Задължителна изолация на заболелите. При опасност от зараза се прави имунизация на застрашеното население. Освен това добре е да се спазва и следното:

1. Не яжте зелени и сурови (несварени) плодове, несварен зарзават, не пийте неварено мляко.

2. Не преяждайте, не преливайте и пазете стомаха си здрав.

3. Пийте и употребявайте за всички домашни нужди вода от градския водопровод. При опасност от холера преварявайте водата.

4. Съдовете за ядене и пиене измивайте добре с преварена вода или ги изварявайте.

5. Дръжте тялото и дрехите си чисти, пазете чистота вкъщи и на обществените места.

6. Пазете чисти ръцете си и преди ядене винаги ги измивайте със сапун и чиста вода (по време на епидемия с преварена вода).

7. Не се мийте, не се къпете и не перете в реки и гьолове, защото водата им може да бъде заразена.

8. Пазете краката и тялото си от простуда.

9. Живейте хигиенично, хранете се с природосъобразна (млечно-растителна) храна, употребявайте в изобилие кисело мляко и чеснов лук. Спиртните напитки и тютюна избягвайте или намалете до минимум.

10. Не ходете при болни и не се срещайте с хора, които са пристигнали от заразени места.

11. Поддържайте чистота в нужника, често го заливайте с варно мляко (1 кг вар с 4 л вода).

12. Събирайте боклука в кофа, където обаче не бива да се застоява.

13. Унищожавайте мухите и хлебарките, които могат да замърсят храната.

14. Дръжте храната винаги в покрити съдове.

15. Проветрявайте стаите, леглата и дрехите всеки ден.

Лечение. То е задължително болнично. До идването на лекар болният се оставя на легло в топла стая и му се дава да пие горещ чай от джоджен (2 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути) или чай от лайка, или още по-добре чаша мляко, сварено с 1 супена лъжица счукано семе от копър - вари се 3 минути и се прецежда. Най-тежко и опасно разстройство е обезводняването на организма, затова на болния да се правят сутрин и вечер капелни клизми с топъл чай от лайка.

При силна диария добре е да се поставя глинен компрес на корема, а при невъзможност, да се поставят коремни компреси, натопени в хладка вода (28°С), които се сменят всеки 2 часа, а през деня компресите се сменят всеки 5 минути.

Ако тялото или крайниците изстинат, да се намазват със сина-пово масло и да се слагат около им топли бутилки. Ако болният ходи често по нужда, да не се сваля от леглото, а да му се слага подлога. Ако изпитва сърбеж, да се сложи шише с гореща вода на местата на сърбежа.

Вътрешно. Препоръчва се да се взема едно от следните средства:

а) Смес от чеснов лук с винен оцет - чесънът се обелва и се счук-ва много добре, след това се разбърква с оцет в пропорция 1 средно голяма глава чесън на 1 кафена чашка оцет. Взема се 3-5 пъти на ден по 2-3 супени лъжици, предварително добре разбъркан.

б) Смола (клей) от бор - взема се сутрин, обед и вечер по 1 хапче, голямо колкото царевично зърно.

в) Бяла глина (болус алба - от аптеката). В 1 чаша от 250 г, пъл-на с вода, се сипва 1 лъжица от този прах, който пада на дъното. Преди да се пие, се разбърква с лъжичка и се пие на глътки. Така да се изпиват на ден 2-3 чаши.

г) Отвара от дъбови кори - вземат се 100 г кори и се сваряват в 1/2 л вода, докато изври наполовина. Останалата вода се прецежда и се изпива без захар на 3-4 пъти през деня.

Диета. Първия и втория ден на болния не се дава никаква храна, а само течности: чай от джоджен, чай от лайка или отварка от дъбови кори, и то докато спре повръщането. След това се дава отварка от ориз, ечемик или овес. След като се прекрати диарията, се дават най-малко 8 дни овесено мляко или гъсти слизести супи от ориз и овесени ядки, или плодови и зеленчукови сокове. След това бавно да се премине към лека природосъобразна млечно-растителна храна. При жажда изобилно да се пие преварена вода с лимон (лимонена киселина) или пък чай от лайка с лимон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...