Jump to content

Инфекциозна жълтеница (спирохетна Вайлова болест)


Recommended Posts

Инфекциозна жълтеница (спирохетна Вайлова болест)

Вайловата болест е остро заболяване, при което се увреждат клетките на черния дроб и се развива жълтеница. От него по-често боледуват юноши и мъже на средна възраст, и то повече тези, които работят в канали, подземия, селскостопански работници и др.

Причини. Причинител на болестта е микроорганизъм, който има вид на спирохета. Микробът може да проникне у човека през наранена кожа, през слизестата ципа на очите и през устата най-често при къпане в заразена вода и по-рядко с храната. Заразата се разпространява чрез плъховете.

Признаци. От навлизането на заразата у болния до появата на първите признаци на болестта минават 5-7 дни. Заболелият има силна треска, висока температура, обща отпадналост, главоболие, болки по тялото. Към 3-5-ия ден от заболяването се появява жълтеница, която става доста силна. Урината е тъмночервена, изпражненията са безцветни. Болният страда от безсъние, вие му се свят, унесен е. От носа, венците или с изпражненията има кървене - по-слабо или значително. Това състояние трае 7-8 дни, след което температурата започва да спада и общото състояние се подобрява, а жълтеницата намалява. В някои случаи след десетина дни температурата наново се повишава, наново се влошава общото състояние на болния, но по-леко, и настъпва оздравяване.

Предсказание. При тежките случаи е сериозно.

Предпазване. Състои се в изолиране на болните и борба с плъховете. Да се избягва къпането в замърсена и съмнителна вода.

Лечение. Най-правилно е лечението да се провежда в болница. Народното лечение е както при жълтеница (вж. том III, книга първа), с добавка при храненето да не се дават мляко и тлъстини.

При висока температура отварката от жълт кантарион и пр. да се засилва с по 1 прах от 1 г от следната аптекарска смес: индийско орехче, нишадър и лимонтузу по равни части, стрити на прах. На деца се дава наполовина и четвъртина според възрастта им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...