Jump to content

Възвратен тиф (възвратна треска)


Recommended Posts

Възвратен тиф (възвратна треска)

Възвратният тиф е остра заразна болест, която се пренася чрез въшките и се причинява от специален микроорганизъм - спирохета.

Признаци. Заболяването започва внезапно със силни тръпки, висока температура, главоболие, болки в кръста и краката. Често болният повръща. Понякога по кожата се явяват малки точковидни кръвоизливи. Характерно е кръвотечението и от носа. След 6-8 дни непрекъснат огън температурата изведнъж спада до нормалната, придружена от силно изпотяване. Настъпва бързо подобряване, болният може да става и да ходи наоколо, за да бъде повален наново към седмия ден със същите явления както първия път. Този път боледуването е по-кратко и завършва също с внезапно спадане на температурата, изпотяване и бързо съвземане. Това може да се повтаря два, три или повече пъти, откъдето е и името на болестта - възвратен тиф.

Разпознаването става с изследване на кръвта.

Предсказанието на болестта, особено в случаите без усложнения, е добро.

Усложнения. Понякога има продължително кръвотечение от носа, възпаление на белите дробове и бъбреците, кръвоизлив в стомаха, жълтеница. Предпазването от болестта се състои в изолиране на болните и масова борба с въшливостта.

Лечение. То е задължително болнично. До идването на лекаря болният трябва да остане на легло в светла стая с чист въздух. Добре е да му се направи лека клизма, а устата често да се изплаква. При висока температура добре действат хладките компреси на цялото тяло. При студ на болния да се прави гореща баня (39-40°С за 10-15 минути), при която тялото енергично да се разтрива, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване (лежи се в него 1-2 часа) и хладък коремен компрес (26°С), натопен във вода (26°С); държи се 2-3 часа. През деня в зависимост от температурата и здравното състояние на болния може да му се поставят по 2-3 коремни компреса. При висока температура - повече бани и компреси, а при по-ниска и едните, и другите се намаляват наполовина.

Вътрешно. На болния се дава отварка от ленено семе с мед (1 супена лъжица семе с 1 супена лъжица мед в 600 г вода се варят 10 минути; пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 75 г) или отварка от червени боровинки - плодове (50 г от тях в 1 л вода на тих огън се варят 15 минути; като изстине, се прецежда), или отварка от пелин.

Храната трябва да е лесно смилаема, природосъобразна (млечно-растителна), а жаждата да се задоволява по начина, указан за коремен тиф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...