Jump to content

Recommended Posts

Петнист тиф

Причини. Тази остра заразна болест се причинява от определен вид микроорганизми, които се предават от болен на здрав чрез дрешната въшка. В изпражненията на заразени въшки, смукали кръв от болни, те се намират в голямо количество и при разчесване проникват през кожата в организма на здравия човек. Следователно само въшката е посредник за разнасяне на болестта. Установено е, че болестта не се предава от други насекоми, въздуха, храната или изпражненията на болния. Заболяват обикновено хора между 20 и 40 години.

Признаци. Инкубационният (скрит) период от заразяването до проявата на болестта е 12-14 дни. Заболяването започва изведнъж с втрисане, висока температура (40,5-41°С) и тежко общо състояние. В началото болният се оплаква от замайване, главоболие, шум в ушите, виене на свят, болки в кръста и цялото тяло. От високата температура настъпва унесеност, обърканост. Лицето се зачервява. Кожата е суха, гореща и на 4-5-ия ден по тялото и крайниците се появява изрив - дребни червени петна, от които лицето остава незасегнато. От това състоянието на болния се влошава повече. Той е унесен и бълнува, устните му са сухи, езикът обложен и напукан, очите са зачервени. Апетитът липсва, има повръщане. След около 2 седмици температурата спада и състоянието се подобрява.

Предсказание. Болестта е много сериозна, особено при настъпили усложнения. Сърцето отслабва много бързо, обаче при пра-вилно лечение изгледите за оздравяване са много големи.

Предпазване. То се състои изключително в борба за унищожаване на въшките.

Лечение. Изключително болнично. До оказване на лекарска помощ при висока температура трябва да се прилагат водните процедури, както при коремен тиф - компреси и фрикции. Добре е да се направи и хладка (28-30°С) клизма.

Усложнения. Колапс, отслабване на сърцето (миокардит), бъбречно заболяване, мозъчно увреждане и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...