Jump to content

Малария (блатна треска, грозница)


Recommended Posts

Малария (блатна треска, грозница)

В миналото маларията беше много разпространена у нас. Днес тя вече е ликвидирана, но в съседните страни все още се среща и у нас са възможни единични случаи на заболявания.

Причини. Маларията се причинява от малки паразити - т.нар. маларични плазмодии, които се развиват в организма на комара и на човека. Пренасят се чрез определен вид комари, които, като смучат кръв от болен, поемат и от заразата и след като паразитът претърпи известно развитие в тялото им, отива в слюнчените им жлези, откъдето при ухапване прониква през кожата на човека и го заразява. Маларичните комари се познават по положението, което заемат, когато кацнат на стената - те винаги заемат наклонено положение за разлика от немаларичните, които кацат успоредно на стената.

Маларията е болест на кръвта. Маларичните паразити влизат в червените кръвни телца на заразения и ги унищожават, като се хранят от тях. В кръвта на болния паразитите създават нови поколения, които нападат други здрави червени телца, заселват се в тях, за да разрушат и тях по-късно.

Признаци. Съществуват няколко вида малария, които зависят от вида на паразита, който я причинява. Основният признак на маларията са втрисанията - болният може да има втрисания всеки ден, през ден или през два дни на третия. Всяко втрисане се състои от три момента: разтрисане - усещане на студ и тръпки, висока температура и изпотяване.

Разтрисането започва с неразположение, главоболие, болки в мускулите, а понякога и повръщане. Болният усеща студ по цялото тяло, трепери силно и не може да се стопли. Ръцете и краката му са студени, лицето посинява, носът изстива, зъбите тракат. Разтрисането трае от 1/2 час до 3 часа, след което настъпва вторият момент - високата температура. Сега болният постепенно се стопля и скоро целият пламва в огън. Понякога е унесен и приказва несвързано. Високата температура продължава 7-8-10 часа. През всичкото това време болният има силно главоболие. Третият момент се състои в силно изпотяване на тялото и спадане на температурата. При по-тежки случаи болният има безсъние, жълтеница с анемия. Увреждат се бъбреците.

Предпазване. Най-важната мярка е пресушаването на блатата и борбата с комарите. Болните трябва да се лекуват правилно, а след това да се наблюдават 2-3 години. Освен това добре е да се поставят мрежи на прозорците, особено в маларичните области. Препоръчват се растителна храна и природосъобразен живот.

Предсказание. Сериозно, особено за тропическата малария.

Лечение. Във всички случаи трябва да се използват съвременните ефикасни противомаларични лекарства. Народната медицина цели общо засилване на организма. Ако болният има температура, поставя се на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 100 г чист пчелен мед, добре разбъркан със 100 г сок от суров кромид лук.

II. Десет минути след сока при обикновена малария да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от червен кантарион (листа и цвят) и синя тинтява (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете и кората от плода на 1 див кестен се запарват с 300 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

При тропическа малария се препоръчва и следният извлек от сурово кафе: поставя се в 2 чаши сурово кафе и се залива догоре с вино или вода. Оставя се да кисне цяла нощ и на другия ден от получения извлек се пие на гладен стомах сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка. Обикновено пиенето продължава десетина дни. В същото кафе може да се налива вино (вода) още 2 дни подред.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд като аперитив болният може да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, или прясна риба. На вечеря за предпочитане е вегетарианска храна - кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти. На обяд и на вечеря по-възрастните от 16 години болни да вземат заедно с храната и по 1 детско хининче. След закуска, обед и вечеря да изяждат 1/2 печен лимон с кората (пече се във фурна), а след него да изпиват 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, замесен с вода или сироп и бяло брашно и засилен с 1 чаена лъжичка мед да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка. При тази болест добре е храната да се соли по-добре.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от хмел (шишарки): 2 супени лъжици и 5 листа от праскова се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути; или пък домашна лимонада.

III. Два часа след ядене при висока температура да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) отварка от кората на хининовото дърво (от аптеката): 10 г кора се вари 10 минути в 200 г вода и като изстине, се прецежда; или по 1 прах (увит в аптекарска капсула, за да не киселее) от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и винена киселина (лимонтузу) по 9 г от всяка, стрити на прах. От общата смес (27 г) се правят 27 праха, по 1 г всеки, и с малко вода и мед или сироп се изпива. За деца до 10 години се дава наполовина, а на по-малките не се дава.

При липса на температура и при слабо сърце болният да взема по 1 изравнена супена лъжица (за деца по 1 изравнена чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и 1 изравнена супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след едно от изброените средства да изпива 1 чашка от 100 г (за деца според възрастта) отварка от жълт и червен кантарион (листа и цвят), жълт равнец (листа и цвят) и пелин (листа и цвят) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 чаена лъжичка бадемови и орехови ядки, счукани на ситно, се запарват с 500 г вряща вода. Варят се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 250-500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем две вечери подред с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с приятно топла лапа от 300 г ориз, сварен в 900 г вода и с 45 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - вари се да стане на пилаф и преди да се снеме от огъня, се прибавят 2 пълни супени лъжици ленено брашно, ври още 10 минути да стане гъсто тесто. Следващите две вечери подред коремът се налага с торбичка, напълнена с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 45 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Двете лапи отгоре се обвиват с вълнен шал. Едновременно малкият мозък (от темето до тила) се налага с торбичка от същото хасе, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50-75 г оцет. Киснат в него 30 минути и добре се изстискват. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода и оцет (наполовина) на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване. След това, ако болният има треска, добре е на гръбнака му да се залепи домашна мушама: една ивица американ (дълга колкото гръбнака и широка 10 см) се намазва с 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка камфор на прах - държи се до вечерта. Едновременно с това да се превърже на местата за измерване на пулса над двете китки по 1 чесънче, обелено и малко смачкано - стои 1 час, не повече. Ако от това се образува мехурче, да се пробие с обгорена игла и да се превърже с 1 чаена лъжичка прясна несолена извара.

Неделя. Ако болният няма температура, почивка от всичко. При температура лечението продължава.

Важни добавки:

1. Лапите може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Ако болният не страда от болно сърце, малокръвие, изтощение или нервна слабост, добре е веднъж седмично през деня да прави по 1-2 парни бани на краката за 10-15 минути, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи в него 1-2 часа и след препотяването се изтрива до сухо. След това се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени във вода и оцет наполовина, който се държи два часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...