Jump to content

Папатациева треска. Денга


Recommended Posts

Папатациева треска

Причини. Болестта се причинява от вируси, които се пренасят чрез особен род комари. У нас се срещат край реките Дунав, Марица, Тунджа и по Черноморието.

Признаци. Болният изведнъж усеща силни студени тръпки по тялото, след което температурата му се повишава до 39,5-40°С.

Има главоболие и болки в гърлото. Лицето и слизестите ципи на очите са зачервени. Оплаква се от болки в кръста и прасците. Езикът му е обложен, няма апетит, често повръща, има диария.

Предсказание. Добро. Боледуването трае около 3 дни и болният в скоро време оздравява.

Предпазване. Да се пръскат по-често стаите, особено ъглите на тавана, с препарати срещу насекоми, да се поставят на прозорците гъсти мрежи.

Лечение. Начинът на лечение е същият, както при малария, с добавка: сърбежът от ухапванията минава бързо, като се мие със солена вода, а на раните се поставят студени компреси.

Денга

Денгата е остра заразна болест, която е разпространена в топлите страни. У нас почти не се среща.

Причини. Болестта се предава от човек на човек само чрез ухапване от комар.

Признаци. От ухапването на комара до появата на болестта минават обикновено 3 до 5 дни. Тя започва внезапно със студени тръпки, общо безпокойство, мъчително главоболие, болки в мускулите и ставите, зачервяване на очите, отпадналост и повишена температура - до 41 °С. След като се задържи висока 2-3 дни, температурата спада със силно изпотяване. По тялото на болния се появява изрив, подобен на скарлатинозния. За 6-7 дни той оздравява, но остава голяма мускулна слабост, безапетитие, сънливост.

Предсказание. Добро.

Предпазване. Най-сигурното средство в борбата с тази болест е унищожаването на комарите чрез отводняване на застоялите води.

Лечение. Общо за засилване на организма. Начинът на лечение е същият, както при малария. Освен това на болните стави често да се слагат млечни компреси, натопени в топло сурово мляко, или още по-добре компреси с топла прясна извара. При изрив на тялото да се правят цели топли бани с отварка от трина или с тричава отварка (37°С за 15 минути).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...