Jump to content

Жълта треска. Малтийска треска


Recommended Posts

Жълта треска

Жълтата треска е много опасна заразна болест, която е разпространена в страни с топъл климат - Южна Америка, Африка. У нас не се среща.

Причини. Причинителят е вирус, който се пренася чрез определен вид комари.

Признаци. От навлизането на заразата в тялото на болния до появата на първите признаци минават 2-6 дни. Болестта започва с висока температура, главоболие, безсъние, отпадналост, липса на апетит, тежест в стомаха, мускулни болки в кръста, ръцете и краката. Обикновено след 3-4 дни настъпва подобрение, температурата спада, след което болният може да оздравее. Но болестта може и да се засили: тогава температурата пак се повишава, кожата пожълтява. Същевременно се появяват кръвоизливи от носа, венците, стомаха или червата. Отделянето на урината намалява или се прекратява напълно. При по-леките форми след 7-8 дни настъпва постепенно оздравяване. Тежките случаи най-често завършват със смърт.

Предпазване. Състои се в унищожаване на комарите. При опасност от зараза се прави имунизация.

Лечение. Болнично.

Малтийска треска

Малтийската треска е заразна болест, която се среща и в епидемична форма. От нея боледуват предимно животните, а по-рядко хората.

Причини. Причинителят е микроб, който се разпространява с урината, млякото, месото, околоплодните води на козите, овцете, кравите, свинете. Болният човек също отделя зараза.

Признаци. От навлизането на заразата до проявяването на болестта изминават 7-20 дни. Заболелият се оплаква от главоболие, отпадналост, липса на апетит, втрисане. Температурата се покачва до 39-40°С и се задържа висока 2-3 седмици, като сутрин леко намалява. След това спада за 1-2 седмици и наново се покачва. Такива периоди се редуват няколко месеца, дори година. У бременните може да настъпи аборт.

Предсказание. Добро.

Предпазване. Състои се в убиване или изолиране на болните животни, обеззаразяване на изпражненията, урината, дрехите и пр. При употреба на мляко от болни животни то трябва да се преварява продължително време. Месото от болни животни се унищожава.

Лечение. Болнично. Народната медицина използва същото лечение, както при малария.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...