Jump to content

Recommended Posts

Чума

Чумата е тежка заразна болест, която засяга целия организъм и често завършва със смърт. В средните векове са я наричали черната смърт. Тя се разпространява във вид на епидемии и от нея загиват милиони хора. От чума боледуват хората и гризачите.

Причини. Причинител е чумната бактерия, която се пренася от гризачите (плъхове) и бълхите, а и с мухите чрез храчки, гной, изпражнения и урина на болни от чума. Болестта се предава и по въздуха, чрез замърсената храна и вода.

Признаци. От проникването на заразата до избухването на болестта минават 5-6 дни. В зависимост от мястото и начина на заразяването чумата протича в няколко форми.

При бубонната чума болният няма апетит, има слабост, голяма отпадналост, силно главоболие. Скоро след това температурата бързо се повишава със силни тръпки, болният повръща, унесен е и със замъглено съзнание. В областта на слабините, подмишниците и глезените се образуват подувания с големина на яйце - т.нар. бубони, които могат на нагноят.

При кожната форма се образуват гнойни подутини с различна големина.

Белодробната форма протича тежко като белодробно възпаление, при което болният има много висока температура, кашлица с храчки, които често са кървави.

Предсказание. Много сериозно. В повечето случаи болестта във всички нейни форми протича тежко и завършва със смърт.

Предпазване. Тъй като мишките и плъховете главно разпространяват чумата, то трябва да се вземат всички възможни мерки за унищожаването им.

Всички болни или съмнителни за чума веднага трябва да се изолират в болница. Най-доброто средство за предпазване е спазването на хигиенните правила: да се живее на открит въздух, да се яде умерено, с повече движение, да се поддържа къщата чиста, да се избягват всички лоши навици (пиене и пушене).

При опасност от епидемия сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 кафена чашка отварка от корените на киселец. С храната да се употребява повече счукан чесън, размесен с винен оцет, и препечен хляб.

Лечение. Болнично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...