Jump to content

Тетанус (вцепенянка, вдървяване)


Recommended Posts

Тетанус (вцепенянка, вдървяваме)

Тетанусът е остра инфекциозна болест, която протича тежко с увреждане на централната нервна система.

Причини. Причинява се от тетаничните бацили, които се срещат в почвата, особено когато е наторена с естествена тор, и в уличната прах. Причинителят се намира и в изпражненията на някои животни (особено конете) и хора.

Заразяването на човек от тетанус става чрез кожата при нараняване, порязване, убождане, а също и при нараняване с огнестрелно оръжие.

Признаци. От навлизането на заразата до появата на първите признаци изминават от няколко часа до 1-2 седмици. Болестта започва със схващане на врата и на дъвкателните мускули (челюстите). Болният не може да си отваря свободно устата. Челюстите са свити, поради което храненето и говоренето са невъзможни. Този спазъм се разпространява и по мускулите на лицето: очите са отворени, челото е набръчкано, краищата на устните са изпънати встрани и болният има особен вид на лицето - смеещ се. Едновременно с това се засягат и мускулите на гръбначния стълб, така че болният се извива като дъга и понякога, както лежи в леглото, се опира само на главата и на петите. Коремните мускули се опъват толкова много, че коремната стена става твърда като дъска. При обхващане на мускулите на гръдния кош и диафрагмата болният има задух, посинява и повечето пъти умира. Тези гърчове траят от няколко секунди до няколко минути и изчезват, но се появяват наново при най-малкото дразнене - шум, светлина и пр. Те понякога са толкова силни, че се счупват зъби или кости и изтощават болния. Температурата се покачва постепенно и достига до 39-40°С, но има случаи, когато е нормална. Съзнанието на болния е запазено. Боледуването трае от няколко дни до няколко седмици.

Предсказание. Много сериозно.

Усложнения. Най-често се срещат бронхопневмония и пневмония.

Предпазване. Провежда се със задължителна имунизация против тетанус. Трябва да се избягват нараняванията и ако те са станали със замърсен предмет или с ръждив гвоздей, раните да се почистят внимателно от лекар и да се направи предпазна инжекция. По-малките рани да се накиснат в продължение на 5-10 минути в чист съд с горещ чай от лайка и след това да се превържат с дебел компрес от 8-10 парчета, натопени в чист чай от лайка.

Лечение. То е спешно болнично.

Първа помощ. Заболелият се отделя в тъмна стая, като се пази абсолютна тишина, защото най-малкият шум и светлината могат да предизвикат мъчителни гърчове. Околната температура да не е по-висока от 20оС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...