Jump to content

Синя пъпка (антракс)


Recommended Posts

Синя пъпка (антракс)

Причини. Болестта се причинява от антраксния бацил, който се намира във вълната на заразените овце и по кожата на много животни. Конете, овцете, кучетата и пр. страдат често от тази болест. Заразяването става при дране на заразени животни или при обработка или употреба на заразено от антракс месо. Стършелът също може да пренесе заразата.

Признаци. Няколко дни (2-3) след заразата на мястото на проникването (най-често кожата) се образува малка пъпка, която по-сетне става на мехурче. То скоро се пуква и се образува тъмночервена трапчинка, покрита с кафеникава кора. Краищата на раната се подуват и по тях се явяват малки мехурчета, напълнени с жълтеникава или червеникава течност. Наоколо кожата отича и има синкав цвят. Един от характерните признаци на тази язвичка е, че не боли. Болният има тръпки по тялото, главоболие, няма желание за ядене. Оплаква се от задух, има треска, достигаща понякога до 41 °С, болки в ставите, повръща. Жлезите до болното място силно отичат и болят.

Болестта трае 4-9 дни и поразява както кожата, тъй и вътрешните органи, особено стомаха, червата и белите дробове. Протичането зависи от тежестта на заболяването.

Предсказание. Сериозно, особено за белодробната и чревната форма.

Предпазване. Умрелите от антракс трябва да се изгарят или заравят дълбоко, като се посипват с вар. Забранена е употребата на умрели от антракс животни. Болните от антракс хора се изолират и лекуват в инфекциозна болница.

Лечение. Задължително преминава в болница, дори и в най-леките случаи, защото може да настъпи влошаване. Провежда се със специфичен серум и антибиотици.

В миналото, когато липсваше лечебен серум, от народната медицина се препоръчваше изгаряне на синята пришка - пъпката без отлагане се изгаря с нагорещено до побеляване желязо (голям гвоздей), като горенето продължава, докато болният не усети болка. Ако изгореното е повече, не вреди; трябва да се гледа да не е недостатъчно. След това изгореното място се налага с прясна несолена извара, завита в марличка, или пък с компреси, натопени в студена вода (20°С). Компресите се сменят всеки 10-15 минути.

Освен тези процедури и в двата случая се препоръчва на болния да си направи парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в хладка вода, като се държи 2-3 часа. След това се заменя с друг компрес, докато болният се почувства добре.

Ако след изгарянето на раната е започнала инфекция, на засегнатата част всеки 2 часа се правят горещи бани (40-45°С за 20-30 минути) с чай от лайка и слез по равни части, последвани от коремни компреси, натопени в същата отварка.

Вътрешно. Горещ липов чай и чай от слез, подсладен с мед и подкиселен с 10-15 капки лимон. Пие се по 4-5 чаши на ден.

Диета. Лека природосъобразна млечно-растителна храна, предимно плодова. Люто, солено, кисело и спиртни напитки се забраняват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...