Jump to content

Бяс (побесняване)


Recommended Posts

Бяс (побесняват)

Бесът е заразно заболяване, от което страдат главно кучетата, вълците, лисиците и по-рядко котките. Кучето е най-опасният разпространител на беса. То само боледува от бяс и най-често заразява чрез ухапване и човека.

Причини. Вирусът на беса се съдържа в лигите на бясното животно и при одраскване, ухапване, замърсяване с лиги или облизване се заразява и човек.

Признаци. Заболялото от бяс куче е неспокойно, не яде, лае и хапе каквото намери. Устата му е отворена и пълна с лиги. То вие, гласът му е изменен.

Ухапаният, заразен от бяс човек, е неразположен, неспокоен, изпитва болки в раната, причинена от бясното животно, дори и вече да е заздравяла, както и изтръпвания. Има болки в главата, обща отпадналост. След това се явяват гърчове в гълтателните мускули. Спазмите настъпват, когато болният доближи до устата си вода за пиене, дори и при малки, незначителни дразнения - достатъчно е да види някой светъл предмет или да попадне светлина в очите му, за да започнат наново спазмите. Той е неспокоен, възбуден, често унесен, със замъглено съзнание. От устата му изтича голямо количество слюнка. След 2-3 дни настъпват парализи на ръцете, краката, сърцето отслабва и често настъпва смърт.

Предсказание. Лошо.

Предпазване. Състои се в избиване на скитащите и ваксиниране на домашните кучета. На устата им да се поставят намордници. Веднага след ухапване от бясно или съмнително за бяс животно болният да се изпрати в болница, за да му се направи противобясна ваксина.

Първа помощ. До оказване на лекарска помощ да се пристегне добре ухапаното място над раната, като се остави да изтече от нея повече кръв, а после да се изгори раната с нажежено до побеляване желязо, колкото е възможно по-бързо и по-дълбоко. На ухапаното място да се поставят вендузи, които да изсмучат попадналата в раната зараза, и после да се измие с кислородна вода 5% или с чай от жълт кантарион, или с отварка от вълча ябълка (2 супени лъжици листа се варят в 1/2 л вода 10 минути), или с преварена вода. Опасността е толкова по-малка, колкото по-бързо се действа.

Лечение. То е спешно и задължително болнично. До постъпването в болница (до идването на лекаря) след изгарянето раната се промива с отварка от корените на полски бъзак, а с попарените листа се налага като компрес. Раната може да се налага и с парни компреси, които се повтарят често и траят часове, или пък с чесън или кромид лук (5-6 глави), счукани на пихтия и смесени с винен оцет. Налагането става сутрин и вечер с нов чесън или кромид, като се гледа раната да не зарасне (да е все отворена) и да гнои, за да се чисти отровата.

Добре е на болния да се направи топла клизма (38°С) с чай от лайка. След това при запек, даже еднодневен, да се прави винаги клизма. Два пъти дневно се правят парни бани на краката или пък цели горещи бани (40-45°С за 10-15 минути) с отварка от трина или овесена слама с последващо сухо увиване за силно изпотяване. След препотяването на болния да се направи фрикция на пялото тяло с хладка вода (20°С), а след нея на главата да се постави цяла „шапка“ с топъл селски хлебен квас и на гръбнака торбичка, напълнена със същия квас. Едновременно се поставя и коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода и оцет по равно. Сутрешният коремен компрес се държи 2-3 часа, вечерният - цяла нощ, а торбичките с кваса - докато засъхнат. След това се подновяват. Преди обяд и към 4 часа следобед на болния се поставят нови коремни компреси, както по-горе.

Външно. Стрива се грудката на заешки уши (скабиоза) на ситен прах и няколко пъти на ден се трие под езика на заразения или уплашения от бясно куче.

Вътрешно. Добре е да се взема:

а) 1 глава чесън, счукан и смесен с 2 лъжици силен винен оцет - пие се по 1 супена лъжица преди обяд и вечеря. Или:

б) отварка от чубрица (сваряват се 20 г в 500 г вода); пие се сутрин, обед и вечер като чай. Или:

в) отварка от корените на киселец ( 4 супени лъжици се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 водна чаша. Или:

г) отварка от корите на корените на шипка - приготовление и употреба, както предишната отварка. Или:

д) отварка от жълта тинтява (корени) - приготовление, както предишната отварка. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...