Jump to content

Хигиена на кожата


Recommended Posts

Хигиена на кожата

Във връзка с функциите, които кожата изпълнява, необходимо е тя да се поддържа постоянно чиста и здрава. Затова трябва да се знае следното:

1. Човек, който се грижи за чистотата на кожата и й отдава нужното внимание, боледува по-малко. Здравата кожа е топла, леко влажна, гладка, еластична, зачервява се бързо, когато се трие или се изложи на действието на топла или студена вода, поти се умерено и е чиста от петна, изриви и пъпки. За да се поддържа това състояние, тя трябва ежедневно да се измива и трие (вж. том I, „Сух четков масаж“).

2. Да се носи пропускливо и широко (а не пристягащо) облекло, за да не се задържат изпаренията на тялото.

3. Най-малко един път седмично тялото да се измива основно, но не бива да се злоупотребява, тъй като от много триене кожата се раздразва, почервенява и може да излезе изрив.

4. Тези, които не искат да се къпят с хладка вода (25°С) сутрин и не могат често да вземат топла баня (37-38°С) или биха желали да сторят това, но времето и възможностите не им позволяват, могат да правят друга баня, не по-малко полезна и всекиму достъпна. Тя се състои в измиване на онези части от тялото, които най-много се потят, а именно подмишниците, външните полови органи, около отвора на задното черво, краката.

5. След топлата баня окъпаният не бива да излиза навън със зачервена, топла кожа, защото лесно ще се простуди. За да не стане това, той трябва, преди да излезе от банята, да се облее постепенно с хладка и студена вода (20°С), което действа и закаляващо срещу простудни заболявания. След това да се избърше с чаршаф, да изтрие цялото си тяло с груба кърпа и да се облече.

6. През лятото въздушните бани, съчетани с хладка речна или морска баня (чрез които се избягва изнежването на тялото - главната причина на простудните заболявания), са много полезни за кожата.

Кожните болести не са само местно заболяване, а и признак на заболяване на целия организъм.

При лечение на кожните болести особено внимание трябва да се обръща на общото състояние на организма, на неговото укрепване, като при това сериозно се коригира и храната. Тя трябва да е природосъобразна - безмесна или пък с малко риба, и да се състои предимно от зеленчуци - особено карфиол, ряпа, репички, лук, всички луковични растения, млади моркови, домати, хрян и пр., и плодове - особено лимони, мандарини, грозде, ягоди, немско грозде, салати, чер тричав хляб и т.н. Такава сурова храна (вж. том I) лекува различни кожни болести и обогатява кръвта с различни вещества. Вредна е употребата на много готварска сол, затова по време на лечението да се употребява безсолна храна или едва посолена, и то с каменна сол. Също да не се яде много белтъчна храна (риба, фасул, леща, яйца, сирене, кашкавал). Ако киселото мляко вреди на болния, да го избягва. Ако болният не понася ягоди и краставици, да не ги яде.

Алкохолът и тютюнът да се избягват на всяка цена. Добре е непосредствено след обяд и вечеря да се взема и по 1/2 чаена лъжичка от т.нар. бял прах (вж. том I, „Домашна аптека“). Да не се носят корсети, тесни яки и тясно облекло (вж. том I). Да се правят разходки на чист въздух, за да се усилят кръвообращението и дейността на отделителните органи. Кръвозастоите в областта на сърцето и черния дроб се избягват, като болният редовно прави дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Дишане и чист въздух“ и „Домашна гимнастика“). Освен това особено полезни са градинската и полската работа, сеченето на дърва, гимнастическите упражнения за корема и др.

Слънчевите бани са полезни, но не при всички заболявания. Те обаче трябва да се правят най-добре със зелени листа от репей, слънчоглед, тиква и др., а при липсата им - през червен тънък памучен плат.

При силно възпаление на кожата от механично дразнене, инфекция и др. да се правят продължителни топли бани (37°С за 20-30 минути), като във водата се постави детелина, или пък се прибягва до тричави бани (вж. том I).

При широко разпространено възпаление на кожата да се отстрани всичко, което я дразни. За смекчаване на кожата да се употребява само чисто дървено (маслинено) или бадемово масло.

При гнойно възпаление на кожата трябва да сме много внимателни и предпазливи. Превързочните материали (марля, бинт, памук) веднага да се изгарят, а ръцете да се мият с четка, сапун и много топла вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...