Jump to content

Спарване на кожата (интертриго)


Recommended Posts

Спарване на кожата (интертриго)

Спарването се явява най-често у пълни хора или у деца на места, където кожата образува гънки, в които се задържат пот, прах и нечистотии.

Признаци. На спарените места кожата се зачервява, възпалява, става влажна, болезнена и започва да сърби, а понякога се образуват и малки ранички, пришки и пукнатини. Най-честите места, които се спарват, са подмишниците, слабините, под гърдите у жените, подкоремните гънки, когато са големи, по гънките на бедрата у децата и пр.

Лечение. Болното място се измива с хладка вода и доброкачествен (нелютив) сапун или още по-добре с отварка от трина, а при липса на такава отварка - със спирт, наполовина размесен с вода, след което се изсушава добре и напудря. Пудрата може да бъде обикновена (от аптеката).

Ако тези средства не помогнат, трябва да се прибегне до общо лечение на целия организъм. За целта на болния 1-2 вечери подред да се правят топли клизмички (39°С), а след това при запек - хладки (35°С). Всекидневно сутрин се прави фрикция на корема и половите органи с хладка вода. На обяд преди ядене през лятото добре е болният да прави слънчева баня със зелени листа, последвана от поливане със слънчева вода или от речна (морска) баня, или пък от коремна баня (30-25°С за 10-20 минути). Вечер преди лягане се прави цяла топла баня (37°С за 15-20 минути) с отварка от борови клони, овесена слама и трина или цяла топла баня с трици, или пък коремен компрес с топла отварка от трина. Държи се цяла нощ.

Веднъж седмично се правят парни бани на краката, последвани след препотяването от коремен компрес, както по-горе.

Външно. При образуване на пришки, ранички и пукнатини да се налагат с млечни компреси, натопени в обикновено топло мляко - действат успокоително.

Вътрешно. Добре е да се пие някоя от отварките за засилване на кръвта, дадени в том III, книга втора за малокръвие (анемия).

Диета. Лека природосъобразна храна - предимно сурови зеленчуци и плодове (вж. том I).

До пълното си оздравяване добре е болният вместо обикновена вода да пие дестилирана (вж. том I, „Водолечение“) и чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г кипяща вода.

При лечението да се спазват и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...