Jump to content

Потница (судамина). Зачервяване и подсичане


Recommended Posts

Потница (судамина)

Причини. Обилно общо или частично изпотяване при силна горещина, неподходящо облекло, загряващи процедури и в зависимост от индивидуалното предразположение.

Признаци. Явява се обикновено изведнъж подир обилно изпотяване. Болният чувства горещина и сърбеж на отделни части, а понякога и по цялото тяло. По кожата се появяват дребни водни мехурчета колкото просени зърна, с нормална или слабо зачервена основа. Силният сърбеж кара болния да ги дразни.

Усложнения. Може да се появи екзема.

Лечение. Да се премахне причината за изпотяването (вж. том III, книга втора, „Обилно изпотяване“). Ако не е известна, тогава тялото да се измие добре с хладка вода (28°С), след което да се посипе с пудра. Болният често да се преоблича. В подробности начинът на лечението е същият както при спарване.

Зачервяване и подсичане

Подсичане се нарича такова състояние на кожата, при което вследствие на механически или химически дразнения по нея се появяват възпалителна червенина и парене.

Причини. Подсичането се среща у твърде дебелите хора (особено жените) от търкане по свивките, както и у тежко болните на местата, на които дълго време се е опирало тялото. Предизвиква се и от удар, натискане, триене, продължително ходене и силно изпотяване или пък при неправилна езда на неудобно седло или самар.

Признаци. Зачервяването е физиологично, когато става по бузите, челото и шията у двата пола от срам или от гняв.

Подсичането се появява предимно в областта на задния проход и пъпа, подмишниците, зад ушите, също и на откритите места на тялото, незащитени от горещина и студ. Тези места почервеняват, отичат, люпят се, наболяват и силно сърбят.

Друг вид зачервяване се среща като кожно страдание (еритема ексудативум мултиформе). При него се образуват обриви по пръстите и китките, предмишниците, а понякога и на лицето. Те са кръгли, надигнати, закривени, понякога се сливат в по-големи.

Лечение. Физиологичното зачервяване минава от само себе си без вредни последици за организма. Другата еритема в по-леки форми изисква да се спазва чистота. На зачервеното място да се поставят студени компреси, натопени в обикновена вода, след което да се намазва с вазелин и се посипва с болус алба (от аптеката) или нишесте на прах. За да не се търкат възпалените части, да се слага в свивката на възпаленото място тънка кърпа, намазана с прясно масло.

В по-тежки случаи да се лекува по начина, изложен за спарване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...