Jump to content

Гнойник (абсцес)


Recommended Posts

Гнойник (абсцес)

Гнойник се нарича всяко набиране на гной в новообразувана празнина. Има топъл и студен гнойник. Топъл се нарича гнойник, образуван след остро възпаление, а студен, когато има бавен вървеж и се последва от хронично възпаление, кожата е нормална, поне в началото, и болката не се усеща.

Причини. Гнойникът се предизвиква от гноеродни микроорганизми, които проникват в кожата при нараняване, порязване и др.

Признаци. Температурата на тялото се повишава, болният усеща горещина и силна болка на засегнатото място, има студени тръпки. Когато се образува гной, кожата се обтяга и болката престава, а отокът омеква.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно, като не се стиска и пипа с мръсни ръце.

Предпазване. Когато гнойникът се яви на някое неудобно място и започне да бере, отокът се разкарва по следния начин: счукват се в хаван 100-200 г леща на ситно и се сваряват с прясно мляко, додето стане гъста лапа (каша). След като се превърже забралото място с нея, отокът се разнася, а за да не се появи наново, пострадалият всяка вечер да си поставя коремен компрес и да пие отварката, дадена при акне (пъпки по лицето).

Лечение. Общо с цел да се засили и пречисти организмът. Да се приложи лечението за акне с добавка: добре е 1-2 пъти в седмицата, и то вечер преди лягане, да се прави парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след него и от коремен компрес. В останалите дни преди лягане гнойното място да се напарва или с продължителни (1-2 часа) горещи лапи от ленено (конопено) семе (вж. „Цирей, чирка, фурункул“), или с лапи от гръцко сено, от варени с прясно мляко и малко захар смачкани смокини, картофи, ябълки или трици както при цирей, или пък да се налага с топли компреси от отвара на дъбови кори и орехови листа.

Ако гнойникът не е узрял, за да узрее по-бързо, след коремния компрес да се налага с топла лапа от жито (сварено с вино) с продължителност 1/2-1 час, последвана вечер преди лягане от налагане с хладък селски хлебен квасец, засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките. Държи се цяла нощ.

След като се отвори (пробие) гнойникът и гнойта изтече, да се измие както вътрешността му, тъй и около него с преварена вода, в която да има малко разтопена стипца, за да се пречисти гнойта, или пък с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица на 400 г вода - вари се 10 минути). След това гнойникът да се лекува с компреси, натопени в отвара от дъбови кори и орехови листа - от вътрешните кори на дъба 200 г и орехови листа 100 г се варят 1/2 час в 1 л вода. Може да се използва и отварка от трина и полски хвощ, като и двете билки се варят заедно. Компресите да се сменят 4-5 пъти на ден - те помагат за по-бързото изчистване и оздравяване на гнойника. При желание нощем в леглото върху гнойника може да се поставят и студени компреси (20°С).

Вместо компреси гнойникът може да се превързва сутрин и вечер с топла лапа от фасулено брашно или с домашен мехлем за гнойни рани, циреи и пр. (по 1 чаена лъжичка жълтък от прясно яйце, чист пчелен мед, маслинен зехтин, не олио, и бяло брашно се разбъркват добре и се употребява както другите мехлеми), или с меден мехлем - по равни части (количества) чист пчелен мед и бяло брашно се разбъркват добре с малко вода - мехлемът не трябва да е рядък, а обратно - доста гъст.

Абсцесът може сам да пробие и гнойта да изтече. Но ако гнойта е дълбоко, тя се разлива между мускулите и сухожилията и заболяването се усложнява. Това налага абсцесът да се отвори от лекар-хирург.

При температура да се пази леглото и на всеки 3-4 часа да се поставя или коремен компрес, или пък да се прави коремна баня.

Вътрешно. Да се пие:

а) една от отварките, дадени при пъпки по лицето (акне);

б) отварка от цариче (1 супена лъжица в 400 г вода се вари 5 минути), пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша. Или пък:

в) отварка от червен кантарион, богородична лъжичка и бенедиктински трън. От общата смес, приготвена от равни части с всяка билка, се взема по 1 супена лъжица и в 400 г вода се вари 10-15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета и самовнушение. Както при пъпки по лицето (акне).

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...