Jump to content

Recommended Posts

Флегмон

Флегмонът е обширно гнойно възпаление.

Причини. Проникване през наранена или отворена кожа на микроби, най-често стафилококи или стрептококи.

Признаци. Подуване във вид на оток, придружено понякога със силни болки.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме и правилно.

Лечение. Провежда се от лекар-хирург. Народното лечение е общо за пречистване на кръвта и засилване на организма и по начина, изложен за гнойник (абсцес), с добавка на следните два прости и лесно приложими водолечебни метода:

Първи метод. Продължителна топла баня (38°С за 2 часа) най-добре с чай от лайка. Прави се сутрин и вечер преди или след ядене. След банята болното място се превързва сухо и по-топло. Във водата трябва да бъде натопена цялата възпалена област, включително и съдовете, които я кръвоснабдяват. Например при флегмон на пръстите или китката цялата ръка до мишницата трябва да се потопи във водата. При флегмон на тялото или на шията трябва да се прави цяла топла баня при казаната температура с продължителност, докато е приятна на болния. Температурата на водата през цялото време да се поддържа чрез доливане на гореща вода.

Втори метод. Потапяне в гореща вода. То става, като болният крайник се потопява сутрин, обед и вечер за кратко в гореща вода, колкото може да се изтърпи. Потапянето с кратки паузи се повтаря няколко (5-7) пъти. Така се получава прииждане на кръв, което подпомага оздравителните процеси. След това се прави сухо и топло увиване, за да се запази за по-дълго време приливът на кръв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...