Jump to content

Цирей (чирка, фурункул)


Recommended Posts

Цирей (чирка, фурункул)

Циреят е гнойно възпаление на външна кожна жлеза или на космената торбичка, предизвикано от микроби, каквито обикновено се срещат по нечиста кожа и нечисто долно облекло.

Причини. Най-често се дължи на гноеродните микроорганизми стафилококи. Нормално микробите нямат условия за развитие върху кожата. За това помагат нараняването и разчесването й при сърбеж, ухапването от насекоми, убождане и др. Всички тези причини обаче имат значение, когато е налице най-важното обстоятелство - намалена устойчивост на организма от запек, преумора, заседнал живот, преяждане, захарна болест, простуда, обща телесна слабост и др.

Когато организмът е здрав и кожата не е увредена, микроби не могат да проникнат в нея и да образуват цирей.

Признаци. Циреят се среща най-често по окосмените части на лицето, врата, ушния канал, гърба, подмишниците и т. н. Там, където ще се появи, се образува твърде болезнена подутост с ограничена червенина и горещина. Подир 2-3 дни подутостта се поиздига в средата и на върха й се явява малка бяла точка, от която излиза гъста гной. След това остава язвичка, болките престават и раната постепенно зараства. Обикновено при цирея няма треска, освен когато се явяват много циреи изведнъж. Понякога циреят е много голям, а в някои случаи се развива бавно, без да нагнои.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно. Ако се раздразни или изстисква, може да се предизвикат опасни усложнения.

Предпазване. Постига се по два начина. Първият е както при гнойник (абсцес). Вторият - когато стане ясно, че някъде ще се появи цирей, той се налага с горещо и студено - с парни компреси и с парче лед, което се прокарва върху болното място. Това става едно след друго, като припарката трае 1 минута и веднага се минава с леда за 3 секунди. Така се повтаря 3-4 пъти едно след друго - горещо, студено, горещо, студено е т.н.

Ако циреят е на ръката или крака, може да се приложи и меняваща баня, която често го предотвратява.

Лечение. Общо за засилване на организма.

А. Ако се разбере, че циреят скоро ще нагнои, добре е да се поставят върху него горещи лапи със счукано ленено (конопено) семе или с трици, което ще ускори процеса на нагнояването (вж. том I, „Лапа от ленено семе“), или пък гореща лапа от праз лук - 100 г от бялата част на лука, на ситно нарязана, с 50 г вода и 3 бучки захар на тих огън се вари, докато стане гъста като лапата от ленено семе. Може и гореща лапа от печен кромид лук, разбъркан с 1 чаена лъжичка пудра захар, или лапа от смокини (вж. „Гнойник, абсцес“), или лапа от сурова настъргана тиква, или топъл селски хлебен квасец, разбъркан с 1 чаена лъжичка пудра захар и намазан леко с маслинен зехтин откъм страната на цирея. Добре е върху самия цирей да се постави парче марля, добре намазана със следния домашен мехлем: 1 жълтък от яйце, 1 бучка счукана захар, 10 капки маслинен зехтин и 1/2 чаена лъжичка брашно. Всичко това се разбърква, докато стане на кашица. Ако брашното е малко, взема се повечко. Марлята се държи върху цирея, докато засъхне, след туй се сменя. След като циреят пробие, се налага с компреси, натопени в отварка от дъбови кори и орехови листа (вж. „Гнойник, абсцес“), което помага за бързото изчистване на гнойта и зарастването на раната. Циреите не бива никога да се стискат с пръсти.

Б. Ако циреят няма скоро да узрее, се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) смес от 300 г чист пчелен мед, разбъркан с 10 г рафинирана сяра на прах (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от корените на полския бъзунек, репей и слезен - по 50 г от всяка билка. От тази смес 4 супени лъжици корени в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Веднага се прецежда. При желание се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Или суровоядство (вж. том I), или пък вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци и салата, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чашка от 200 г боза (за деца 50-100 г) или пък слаба светла бира, в която от вечерта се слагат 10-30 г прясна хлебна (козуначена) мая, на сутринта се разбърква и към нея се добавят 1 чаена лъжичка бирена мая и 1-2 чаени лъжички копривено брашно. Един час след тази закуска може да се направи и втора закуска - по желание. Преди обяд и вечеря като аперитив болният може да изяжда 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, настъргана целина и домати по равни части, или друга любима салата с чист маслинен зехтин и винен оцет или лимон по вкус. След ядене да взема 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, и след това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде (листа) по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II, или пък отварка от зайча стъпка (2 супени лъжици се варят в 500 г вода).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца с 250 г), последвана от местна парна баня на засегнатото от цирея място с продължителност около 10 минути или от гореща баня (45 °С за 10-20 минути) на цирея с отварка от слез (листа и цвят): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 5 минути. Или от парни компреси с търпимо гореща отварка от слез, или от торбичка, напълнена с търпимо горещ попарен цвят от бъз (свирчовина), или пък от дебел компрес от 6-8 ката, натопен в търпимо горещ солен разтвор (1 супена лъжица готварска сол се разтваря в 500 г гореща вода). Отгоре се слага мушама, превързва се и се държи 30-60 минути. След това циреят се превързва или с топла лапа от 1 чаена лъжичка счукано ленено семе, сварено с 1 кафена чашка мляко, преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка ситна захар, или с топла лапа от 1 супена лъжица житни трици, сварени с 1 кафена чашка мляко и 1-3 бучки захар до гъстотата на лапата от ленено семе, или с топла лапа от 20 сини сливи (от тези за компот), сварени с 200 г прясно мляко и 1 супена лъжица оризено брашно, докато се сгъстят като лапата от ленено семе и преди поставянето поръсени с 1-2 чаени лъжички захар, или с марличка от 4 парчета, намазани с домашния мехлем, даден по-горе. Добре действат и следните средства:

1. Замесва се брашнена питка с 1/2 кафена чашка чист маслинен зехтин, 1 кафена чашка захар, 1/2 чашка вода и малко брашно. Зехтинът, водата и захарта се слагат в един съд и като кипнат, в него се потапя чиста дървена пръчка или лъжичка, за да се намокри. След това намокрената лъжица или пръчка се овалва в брашното. Това се повтаря няколко пъти подред, докато на пръчката се получи тесто, от което се прави малка питка. Тя се намазва със зехтин, поставя се на цирея и се държи цяла нощ или докато пробие.

Ако жилото на цирея е дълбоко, изважда се с помощта на голяма вендуза или пък с гърлото на едно шише, което се напълва внимателно с търпимо гореща вода, за да не се пукне. Водата се излива и шишето веднага се слага върху цирея, като се държи от второ лице отвесно, докато изтегли напълно гнойта. След това се превързва.

2. Сладък мехлем с бяла дъвка: вземат се 2 супени лъжици чист маслинен зехтин (не олио), 1 чаена лъжичка бяла дъвка и 1 супена лъжица чист пчелен восък, настърган на ситно. Зехтинът се слага на тих огън заедно с дъвката (предварително счукана на прах) и се бърка, докато тя се разтопи, и то без да се пържи зехтинът, защото от пърженето дъвката изгаря и такъв мехлем не е лековит. След като дъвката се разтопи, сваля се от огъня и към сместа се прибавя восъкът, който трябва да се топи при температура, по-ниска от 37°С, защото от високата температура той се изпарява и не може да влезе в състава на мехлема. Накрая се прибавя 1 чаена лъжичка мъзга от зелените клонки на бъза (свирчовина) и се бърка, за да стане като майонеза, след което се оставя да изстине и се втвърди.

3. Домашен мехлем, ефикасен за слепок, гнойник и дълбоки рани. За него се вземат 50 г зайча мас от див заек (може и от питомен), 50 г чист пчелен мед и 5 зърна (колкото грахови) бяла дъвка, счукана на прах. Сместа се бърка на слаб огън, без да завира, докато се сгъсти като мехлем.

След превръзката във всички случаи се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб и панкреаса (задстомашната жлеза) с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица. На тила се слага торбичка от същия квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие на главата се поставя цяла „шапка“, приготвена от същия квасец, засилен с три пъти повече диви кестени или полски бъзак (корени) от дадените за малкия мозък количества. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. След това се повтарят приложенията, дадени за вечерта.

Неделя. Почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава по плана.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. при възможност добре е да се направи слънчева баня на засегнатите места със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на облъчените места с хладка слънчева вода, а след нея и превързване, както е казано по-горе.

Важни добавки:

1. Ако циреят или гнойникът са на място, където кожата е дебела, да се налагат със сурова лапа от 4 супени лъжици зелени листа и цвят от пелин, 1 глава обелен чесън и 10 зърна фасул, счукани заедно и разбъркани с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и малко чист винен оцет, за да стане гъста лапа. Държи се, докато може да се търпи, а след като пробие, се лекува, както е казано вече.

2. Преди да се превържат, раните непременно да се измиват с отварка от жълт кантарион - 2 супени лъжици листа от цвят се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

3. Честото образуване на циреи понякога е признак за заболяване от диабет (захарна болест).

В. При цирей в ухото лечението е същото със следната добавка: в случая най-добре действат парната баня на главата с чай от лайка с продължителност 10 минути или пък парен компрес от сухо опечен праз лук (бялата му част), увит в торбичка от марля. Отгоре се слагат мушама и вълнена обвивка. Компресът се държи, докато е приятен. След това болното ухо се налага с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от брашно, забъркано с червено вино и чист маслинен зехтин по равни части - на тих огън се бърка, докато се чуе три пъти „пуф“. След това се снема от огъня и търпимо гореща се поставя на ухото. Държи се до сутринта, а като се снеме, ухото се измива с отварка от жълт кантарион (вж. по-горе).

Г. При неузрял цирей. В този случай най-добре е да се налага с топла лапа от бяло брашно, забъркано на тесто с чист маслинен зехтин и чист винен оцет по равни части - бърка се на тих огън, докато направи само веднъж „пуф“. Или пък с топла лапа от фасулено (вж. по-горе) брашно, сварено на лапа с малко червено вино и чист маслинен зехтин по равни части. И двете лапи се държат по 8 часа и се сменят с нови лапи, докато пробие абсцесът. След това лечението продължава както при слепок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...