Jump to content

Слепок (карбункул)


Recommended Posts

Слепок (карбункул)

Слепокът е група от циреи на едно място, които се съединяват в основата си, пробиват се на няколко места и изравняват цялата заета от тях повърхнина.

Причини. Същите, както при цирей. Слепокът се среща по-често при хора с намалена телесна съпротива и особено при страдащите от захарна болест.

Признаци. Появява се най-често на врата и на гърба като подутина със синкаво-червен цвят, плътна и болезнена.

Предсказание. При неправилно лечение са възможни тежки усложнения.

Предпазване. По начина, изложен за цирей, или още по-добре чрез налагане с топла лапа от дива тиква (предварително настъргана), сварена с малко мляко и 1-2 бучки захар.

Лечение. То цели общо засилване на организма, като се приложи лечението, дадено за цирей. За по-бързо изтегляне на гнойта вместо лапи може да се употребят парни компреси, натопени в разтвор от готварска сол. Приготовлява се горещ разтвор (60°С) с 1 супена лъжица готварска сол и 500 г вода. Най-напред се натопява марля, изстисква се добре и се слага върху болното място. След това се натопява тънък плат и се слага върху марлята, отгоре се поставя непромокаема материя и се превързва. Марлята се слага до кожата, защото най-добре изсмуква гнойта. Компресите се сменят през деня на всеки 4 часа. За няколко дни гнойта се отделя и раната заздравява.

С успех може да се приложат и следните два вида сладък мехлем:

1. Смурова борова смола. За него се вземат 20 г чист маслинен зехтин, 100 г мурова борова смола (чам-сакъз), 100 г чист восък, 25 г бяла дъвка и 25 г бял тамян. Всичко това се слага в чист тиган, вари се на жар, а не на пламък, докато се махне пяната, и мехлемът е готов.

2. Сладък мехлем с бъз. Вземат се 4 супени лъжици настъргана кора (от клонките на миналогодишни филизи) от бъз, 2 кафени чашки маслинен зехтин, 2 чаени лъжички бяла дъвка и 1 бучка восък (колкото малък орех). Приготовлява се по същия начин, както и по-горния мехлем, но се прецежда през тънко платно.

Може да се употреби и топена овча лой от бъбреците. Употребява се сутрин и вечер, като се намазва или на чист лист от живовляк, или на лист от градински крем, или пък върху парче марля (платно) и се превързва. Добро действие има и зайчата мас - стопява се на тих огън и в нея се натопява едно парче чисто платно, което се поставя върху слепока сутрин и вечер.

Лечението със светлина е особено ценно - слънце (слънчеви бани), изкуствена светлина и др. Последвано от коремна баня, то допринася много за по-бързото оздравяване.

При слепок е нужно да се лежи на легло. При треска на болния да се поставят дневно само по 2 пъти горещи лапи и компреси.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“).

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...