Jump to content

Сърбеж на кожата


Recommended Posts

Сърбеж на кожата

Понякога по отделни части на кожата или по цялата кожа се явява сърбеж, без обаче да има видими изменения по тях - червенина, изриви или пърхот на главата. Този сърбеж налага разчесване и се успокоява.

Причини. Сърбежът се поражда от раздразване на кожата отвън (от носни секреции, насекоми, паразити, химически вещества, студ, лошо облекло, сапун и др.) или от различни вътрешни причини (хранителни продукти, лекарства, някои заболявания на обмяната на веществата - диабет, на черния дроб, бъбреците, нервни и психични заболявания и др.).

Признаци. Сърбежът може да бъде постоянен или на пристъпи, по цялото тяло или на отделни места. Най-често се засягат краката и ръцете, гърбът, областта на половите органи. При продължителен сърбеж и разчесване се образуват разранявания, кожата се уплътнява и загрубява. Понякога сърбежът може да бъде нетърпим и да невротизира болния.

Предсказание. В повечето случаи е благоприятно.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват, като за целта се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки настойка от 5 диви кестена, нарязани на малки парченца заедно с корите и киснали на слънце в малко чиста ракия или аптекарски спирт 40 дни.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от полски хвощ 75 г, листа от къпина, гръцка коприва, пипериче и пача трева - по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват е 600 г вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при цирей. След ядене болният да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 50 г пудра захар, 50 г ленено брашно, 50 г сода бикарбонат, 50 г изгорен картоф, 15 г рафинирана сяра (от аптеката) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. След това, ако не е склонен към затлъстяване, да изпива и 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от къпинови листа - 10 листа се запарват с 300 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. По-нататък лечението продължава до два начина:

Първи начин. Прави се или:

а) цяла, топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки с иглите 1 снопче, полски бъзак 3-4 коренища заедно с листата и стеблата без плодовете (които цапат), 1 двойна шепа пипериче и 1 двойна шепа смрадлика (листа). В съд с вода се вари 30 минути и като поизстине, се излива във ваната, а ако има нужда, се долива още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване, като се лежи така 1-2 часа, докато се препоти. Или:

б) парна баня на главата с чай от лайка (или другаде според засегнатите от сърбежа места) с продължителност около 10-15 минути. Или пък:

в) парни компреси на съшите места, натопени в горещ чай от лайка, с продължителност 10-20 минути, последвани след препотяването от коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от пипериче или пък от трина (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). В областта на черния дроб се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На главата се поставя „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държи се цяла нощ.

При сърбеж между плешките вечер преди лягане се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 минути. След това гръбначният стълб се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискали и на ситно нарязани.

Втори начин. При невъзможност да се приложи лечението по първия начин може да се прибегне до обличане на мокра бархетна нощница, натопена в топла вода и оцет наполовина или пък още по-добре в топла отварка от смрадлика (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва със 150 г оцет и 1 супена лъжица сол). Лежи се с нея 2 часа. На главата се слага цяла „шапка“ от селски хлебен квас, както по-горе.

Забележка. При леки случаи на сърбеж на кожата достатъчно е засегнатите места да се изтрият с памуче, натопено или в чист лимонов сок, или в смесен сок от хрян 1 супена лъжица и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, или в отварка от полски хвощ, смрадлика и мента пиперита (по 3 супени лъжици от трите се варят в 1 л вода на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет). След това изтритите места се поръсват леко с малко прах от рафинирана сяра (от аптеката).

При сърбеж от измръзване болното място да се маже със стопена гъша мас или с глицерин.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден сърбежът ми все повече и повече намалява и в най-скоро време ще изчезне“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“). Следва фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. След това засегнатите места се изтриват с хладка отварка от смрадлика и пр. (вж. по-горе) и се намазват с едно от дадените средства (по избор).

През деня, ако болният има силен сърбеж, може да го отстрани, като прибягва до средствата, дадени по-напред.

Неделя. Ако няма кризи, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата; при нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни бани на краката и цели топли бани не се правят и мокри ризи не се обличат.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. на засегнатите места да се прави слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 20-30 минути, последвана от изтриване до сухо и намазване с чист маслинен зехтин.

При старчески сърбеж най-добре е болният да облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клонки, полски бъзак и пр. С мократа риза да лежи 2 часа, и то добре увит с 2-3 одеяла. Такива ризи се обличат 40 пъти подред с почивка 1-2 пъти в седмицата.

При невъзможност да се обличат мокри ризи засегнатите от сърбежа места да се разтриват с воден разтвор от винена киселина (лимонтузу): 1-2 чаени лъжички на 200 г вода; или с едно от дадените в точка I средства, или пък със смес от рафинирана сяра и талк по равни части. На корема вместо компрес да се слага торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, от по 2 см широки, напълнени със смес от готварска сол и рафинирана сяра в пропорция на 3 супени лъжици сол 1 супена лъжица сяра. Сменя се веднъж на месеца.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...