Jump to content

Сугреб (пруриго)


Recommended Posts

Сугреб (пруриго)

Това е остро или хронично заболяване на кожата, което обикновено се появява в най-ранна детска възраст и се характеризира със сърбеж и типични обриви.

Причини. Често болестта е свързана с нарушена дейност на червата (диария или запек) и обмяната на веществата. Понякога е свързана с вида на храната, прехранване, увеличени сливици и др.

Признаци. Проявява се със сърбящ обрив във вид на много дребни пъпки, разположени най-често по тялото, седалището и ръцете и по-малко по краката. Те са разположени върху зачервена основа, а на върха им има малко мехурче. След разчесване се образуват тъмни корички.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо за засилване на организма и по начина, даден за сърбеж на кожата. В този случай най-добре е болният да облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клони, полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата без плода) и една шепа дъбови кори.

Освен това, ако дадените за нервния сърбеж средства не помагат, засегнатите места да се измиват всяка вечер с отварка от смрадлика и лайка (цвят): 2 супени лъжици смрадлика (листа) в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути, след това се прибавят 2 супени лъжици цвят от лайка. Като клокне 3 пъти, отварката се снема от огъня, а като изстине до 38°С, се прецежда. След това се изтриват до сухо. През деня кожата се налага с марлички, намазани с чист боров катран (от аптеката) или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 супена лъжица негасена вар (счукана на прах като пудра захар) и 1 супена лъжица сяра на прах. Смесват се заедно и след това се прибавя 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас. Бърка се, докато стане гъсто като мехлем.

В тежки случаи засегнатите места може да се налагат с торбички от марля, напълнени с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани с люспите на пюре и напръскани със спирт за горене. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...