Jump to content

Дермографизъм. Копривна треска, копривница (уртикария)


Recommended Posts

Дермографизъм

Причини. Той е израз на възбудимост на капилярите, които се свиват или разпускат в по-изразена степен от дразнене на кожата с тъп или остър предмет. Някои го смятат за проява на копривна треска.

Признаци. Появяване на бели или червени ивици по кожата при механичното й дразнене с тъп ръбест предмет.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо и по начина, изложен за сърбеж на кожата.

Копривна треска, копривница (уртикария)

Копривната треска е много честа болест, особено у децата.

Причини. Заболяването е особена кожна реакция на външни (местни или общи) или вътрешни причини от различно естество. Външното дразнене може да бъде физическо (топлина, студ) или химическо. Ухапването от насекоми и паразити също може да предизвика заболяването. Вътрешните причини могат да бъдат много и различни: приемане на храна, която не се понася от организма, като раци, гъби, кисели краставици, малини, къпини, ягоди, шоколад, яйца, месо, сладолед, развалени суджуци и пастърма, сирене и др., или пък на лекарства. Значение имат и силните душевни вълнения, страх, уплаха и пр.

Признаци. Общите прояви се изразяват в леко повишаване на температурата, треска, отпадналост, неспокойствие, безсъние, повръщане и диария. Най-сетне се появява белезникавочервен обрив, приличен на онзи, който излиза при опарване с коприва или ухапване от дървеница. Големината му е различна - от половин до пет, пък даже и повече сантиметра. Появява се на различни места по тялото, най-много по туловището, краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който вечер е най-силен. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна. Изривът се явява от време на време и пак се губи. Понякога значителен оток може да засегне лицето (клепачите, устните, езика, гръкляна), главата и областта на половите органи. В някои случаи се образува временно пигментиране (оцветяване) на кожата - пигментирана уртикария.

Предсказание. Повечето пъти е благоприятно. Болестта обикновено трае от 1 до 4 дни, но понякога става хронична. Тежките случаи с оток налагат бързо и сериозно лечение, защото могат да имат опасни последици.

Предпазване. Да се избягват причините, които я предизвикват.

Лечение. Трябва да се търси и лекува преди всичко причината, която е предизвикала болестта. Освен това лечението е общо и насочено към самите прояви.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при остра и хронична уртикария болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), исландски лишей, росопас, спирея, смил, черница (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 пълна супена лъжица семе от фий, счукано на ситно, се запарват със 700 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При нервна уртикария да вземат по 2 зърна (за юноши по 1 зърно) от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката), предварително измит в 9 води, като всяка вода се сменя веднага, след като разбърканият катран се утаи на дъното на чашата, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Изброените продукти се разбъркват в чист съд, като им се прибавя по малко кафе от фий, за да стане сместа гъста като тесто, от което се правят зърна на големина колкото царевични. След това те се овалват в малко царевично брашно, за да не слепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

Едновременно със зърната да изпива 1 чашка от 75 г (за юноши по 50 г) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас, спирея и смил - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица семе от фий, сукано на ситно, в 600 г вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Лека вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали). Ако заболяването е във връзка с вида на храната, да се спазва съответен хранителен режим, като се избягват месото - свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, а също и сухите плодове, бобовите храни, орехите, какаото, шоколадът и хайверът. Люто, алкохол и тютюн - не! Храната да е варена и печена, но не и пържена, при това много добре сдъвкана. Хубаво е на закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко - 2 супени лъжици очистен овес в 400 г вода се вари, докато се разпукат зърната. Като изстине, се прецежда през кърпа, подслажда се с мед или захар и лимон по вкус и се яде с малко препечен хляб. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд болните, които не са вегетарианци, когато уртикарията не е от хранителен произход, заедно с другата храна може да изяждат и по 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба, сготвени с масло, но не и с олио. След обяд и на вечеря да вземат по 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г пудра захар и 10 г рафинирана сяра (от аптеката), и да изпиват 1 кафена чашка топла вода или чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 50 г вряща вода).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие отварка от корените на гръцка коприва - 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути. Веднага се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка отварка от орехови черупки - 5 супени лъжици черупки и по 1 супена лъжица корени от гръцка коприва и корени от репей в 1500 г вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 1 пълна чаена лъжичка босилек, мента пиперита, дилянка (корени) и салвия (листа и цвят) и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При нервна уртикария да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), гръцка коприва (листа), лавандула, мента пиперита, решетка, салвия и черница (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане първата вечер се прави топла клизма с 1 л топла вода (за деца според възрастта), а след това винаги при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта), последвана първите три вечери подред от цяла топла баня (38СС за 15 минути) със сода бикарбонат - 100 г (за деца според възрастта). Следва сухо изтриване с хавлия и увиване в 1 -2 одеяла за по-добро изпотяване. При невъзможност да се направят бани в областта на бъбреците се слагат торбички от тънко хасе (5 на 15 см), напълнени с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), подсилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, а на корема - компрес от 2 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. Отгоре им се слага вълнен пояс. В областта на малкия мозък (на тила) се слага торбичка от същото хасе, напълнена също с квасец, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ.

Забележка. При нервна копривна треска да се слага на главата цяла „шапка“ с квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и кръста с хладка отварка от орехова шума (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата с формулата: „Сила, здраве, живот, младост, красота“ (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Ако има криза, лечението продължава, ако няма криза - пълна почивка от всичко.

При менструация парни компреси на кръста не се правят.

V. Лятно време от 10 до 12 ч. се прави слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, студен компрес на сърцето и закрита от слънцето с бяла кърпа или чадър глава. Лежи се в пясъка 20-30 минути или докато сърцето не учести ударите си. След това тялото се изтрива със сух пясък и се полива със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа зелени орехови листа, или пък се прави речна или морска баня, придружена от плуване, с продължителност 5-10 минути.

Важни добавки:

1. При силен сърбеж няколко пъти на ден може да се правят разтривки на тялото с длан, потопена в отварка от смрадлика (листа): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет и 1/4 изравнена чаена лъжичка лимонтузу (от аптеката).

2. Клизмите могат да се заменят с вземане (преди заспиване) на 1 супена лъжица от следната смес: 500 г мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

3. Квасът за „шапката“ и за бъбреците може да се използва два пъти.

4. Болният не трябва да се ядосва за дребни неща. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...