Jump to content

Стресница, стреснушка, поплювка (обикновен херпес)


Recommended Posts

Стресница, стреснушка, поплюеш (обикновен херпес)

Обикновеният херпес е често остро вирусно заболяване на кожата.

Причини. Причинява се от вирус, който се поселява в кожата и лигавицата. За появата на херпеса значение имат и някои други причини: нараняване, химическо увреждане, слънчево облъчване и др. Той може да се дължи и на трескаво заболяване (грип, пневмония, менингит), менструация, психическо напрежение, вълнение и др.

Признаци. Образуват се група мехурчета на големина колкото просено зърно, които се намират на зачервена основа и са пълни с бистра течност. После тя помътнява и засъхва на корички, които се появяват на различни места по тялото. Мехурчетата както при своето появяване, така и през време на своето съществуване причиняват сърбеж, а понякога парене и болки. Най-често се срещат по устните, ноздрите, ушите и половите органи, а рядко на бузите, очите и др.

Предсказание. Благоприятно - оздравява за няколко дни.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. То е местно и се състои в намазване на засегнатите места (коричките) с бадемово масло или с чист маслинен зехтин, или пък в често намазване (с леко допиране) с памук, натопен в борова вода (2%) или в хладка отварка от жълт кантарион - 1 супена лъжица листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода. Захлупена, се вари 5 минути, а като изстине, се прецежда. Трябва да се спазва чистота, мехурчетата да се посипват с пудрата, дадена при спарване, с нишесте или с талк (от аптеката).

При херпес на половите части лечението е общо, като за целта на болния в първите 1-2 дни се прави по една топла клизма (38°С), след това само при запек.

Всекидневно сутрин половите части се изтриват леко с отварка от жълт кантарион, лайка (цвят) и смрадлика (листа): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане се прави топла баня (37°С за 10-20 минути) в леген с отварка от жълт кантарион, лайка и смрадлика, като билките се вземат в шесторен размер за 3 л вода.

Забележка. При херпес на очите освен казаното по-горе сутрин и вечер да се прави медена баня на очите (20оС за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед с 250 г преварена вода. Банята се прави в специални чашки, които се продават в аптеките, и след нея очите се изтриват с влажна кърпа отвън навътре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...