Jump to content

Поясна стреснушка, поплювка (херпес зостер)


Recommended Posts

Поясна стреснушка, поплювка (херпес зостер)

Причини. Този вид херпес е вирусно заболяване, което обикновено се явява в преходни сезони и в студено време.

Признаци. Обикновено внезапно или след предварително парене и болки се явяват прозрачни мехурчета. Те винаги са разположени едностранно по хода на някой нерв, най-често междуребрен или очен. Явяват се и нови обриви, които са много болезнени. По-късно течността в мехурчетата засъхва и се образува коричка.

Предсказание. Обикновено благоприятно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение. До образуване на струпеи (келки) е необходимо мехурчетата да се изтриват (с леко допиране) с памук, натопен в борова вода (2%), и след това да се изсушат със сух памук, след което да се напудрят или с пудрата, дадена за спарване, или пък с оризова пудра. След това, когато се появят струпеите, трябва да се мажат с бадемово масло или чист маслинов зехтин за смекчаването им.

В по-тежки случаи лечението е общо. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полския бъзак (както при младежки пъпки).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване (вж. „Цирей, чирка, фурункул“).

Диета. Добре е в продължение на 1 месец да се приложи частично суровоядство (вж. том I) и след това диетата, дадена за младежки пъпки. Освен това добре е на обяд и вечеря готвената храна да се поръсва с копривено брашно, а след ядене болният да взема и по 1 чаена лъжичка от следната смес: пудра захар 100 г, сода бикарбонат 100 г и рафинирана сяра 10 г, засилена с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Да изпива и 1-3 чаени лъжички шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар (или гликоза), за да стане сладко като боза.

Добавка. През зимата е полезно да се пие и рибено масло (от аптеката), най-добре по 1 супена лъжица преди ядене.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 0,1 г и олио мента (ментови капки) 10 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей и полски хвощ - по 50 г, гръцка коприва 75 г, пача трева и синя тинтява - по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и като изстине, се прецежда), а после винаги при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След това лечението може да продължи по два начина.

Първи начин. На засегнатото място се прави местна парна баня с лайка или парен компрес с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща морска сол, с продължителност 15-20 минути, или пък местна топла баня (37°С за 15-20 минути) с отварка от смрадлика (листа) и лайка. В 2 л вода се слагат 10 супени лъжици смрадлика, на тих огън се вари 10 минути, след това в същата отварка се прибавят 5 супени лъжици цвят от лайка и заедно ври още 1 минута. Снема се от огъня и се прецежда. След препотяването се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5 супени лъжици пресни корени или от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или пък с толкова лъжици диви кестени, смлени на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втори начин. Прави се цяла топла баня (37°С за 15-20 минути) с отварка от смрадлика, борови клонки, полски бъзак (цялата билка със стеблата и листата, но без плодовете, които цапат) и лайка. Вземат се 1 -2 хватки борови клонки с иглите и 5-6 коренища от полски бъзак и в 1 казан с вода се варят 30 минути. След това се добавят по 1-2 шепи орехови листа и пипериче. Вари се още 10 минути, а накрая се добавят 2-3 шепи лайка. Като поври още 1-2 минути, се снема от огъня. С една и съща отварка се правят бани 2-3 вечери подред, а след банята - сухо увиване за по-добро изпотяване, като се лежи в него 2 часа. След препотяването в областта на черния дроб се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишна-та влага на лапата, засилен с 5-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. На тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с пресни корени от полски бъзак. При тежко главоболие на цялата глава се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се до сутринта или докато досадят на болния.

Добавка. При невъзможност да се правят цели топли бани болният може със същия успех да ги замени с обличане на мокри ризи, натопени в същата отварка (вж. том I). Лежи се така (завит в 2-3 одеяла) 2-3 часа.

Накрая и след двата начина на лечение се прилага едно от следните средства:

1. Болните места се посипват с нишадър на прах (от аптеката).

2. Върху тях се залепват зелени листа от невен, намазани с пресен каймак от мляко.

3. Върху засегнатите места може да се поставят и торбички от тензух, напълнени с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани с люспите и поръсени с чист аптекарски спирт.

4. Или пък същите места се намазват със следната смес: пепел от изгорелите дръжки на тиква се забърква с малко чист маслинен или фъстъчен зехтин, за да стане гъста каша.

5. Кожата се намазва с по-дебел пласт от следната смес: пресен белтък и чиста бяла хума (болус алба) от аптеката, за да стане на кашица.

6. Болните места са намазват със смес от 300 г чист боров катран, 90 г прясна несолена свинска мас, като преди намазването внимателно се изтриват с памуче, натопено в топла отварка от смрадлика и лайка.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата:

„Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“). След това кожата се измива с хладка отварка от смрадлика и лайка, изтрива се до сухо и се намазва отново с едно от казаните средства. Или пък се превързва с марличка - суха или намазана със следната смес: 250 г чист маслинен зехтин и по 1 супена лъжица пипериче и цвят от червен кантарион във водна баня на тих огън се варят 1 час. Като почине 24 часа, се прецежда. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. да се прави слънчева баня на болното място със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква за 30-60 минути. След това кожата се измива с отварка от смрадлика и лайка, изтрива се до сухо и се намазва с едно от дадените средства.

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките, пази се диетата и се мажат обривите с дадените средства.

При менструация парни бани на краката и цели бани не се правят.

Забележка. Обривът освен с отварка от смрадлика и лайка с никакви други отварки да не се мие, а особено с вода, защото се влошава положението. След оздравяването, ако има още сърбеж, върху засегнатото място се слага компрес от 4 ката, натопен в отварка от смрадлика - 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...