Jump to content

Бръснарска екзема


Recommended Posts

Бръснарска екзема

Това е заразно кожно заболяване, което засяга окосмените части на главата - брадата, мустаците и по-рядко веждите.

Причини. Дължи се на зараза с гноеродни микроорганизми при употреба на замърсени и заразени бръсначи и други бръснарски инструменти, която се улеснява и от най-малките наранявания.

Признаци. На засегнатото място болният усеща парене и напрягане, а после се явяват многобройни гнойни пъпчици. Постепенно процесът се разширява, а в центъра настъпва бавно оздравяване с трайно обезкосмяване.

Предсказание. Тази болест лесно оздравява, но и лесно повтаря.

Предпазване. Необходимо е да се спазва голяма чистота при бръсненето - дезинфекция на бръсначите и пр.

Лечение. Общо за засилване на организма и местно.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полски бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след тази отварка да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване на организма, както при цирей.

Диета. Същата, както при младежки пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от пипериче - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври още 5 минути, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 винена чашка отварка от 12-те билки за усилване.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути. Следват сухо изтриване, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда). След това при остро (начално) заболяване едната вечер възелчетата на засегнатите места (примерно от лявата страна на лицето) едно по едно силно се стискат с палеца и показалеца на лявата ръка (предварително хубаво измити със сапун), а с дясната ръка се взема едно парченце винена киселина (лимонтузу) и се търка възелчето, докато пусне кръв - така се постъпва с всички възелчета от едната страна на лицето. Втората вечер се прави същото, но вече от другата страна на лицето. Това се прави в продължение на 2-4 дни, от което възелчетата изсъхват и минават без белег.

При хронично страдание всяка вечер пъпките се намазват с малко от следната смес: прясно краве масло 3 чаени лъжички и истинско кафе (опечено и смляно) 1 чаена лъжичка. След това пъпките се налагат с марлички, натопени в чист маслинен зехтин, сварен с жълт кантарион (200 г чист маслинен зехтин с 3 супени лъжици жълт кантарион - цвят и листа, във водна баня се варят 1 час). Едновременно на малкия мозък (на тила) се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша). При тежко главоболие се слага цяла „шапка“, ушита от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици настъргани кестени. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане, както при мокра екзема. След това засегнатите места се измиват с памуче, натопено с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици цвят и листа в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), и се налагат със студени глинени компреси, направени от хума или пък от червена грънчарска глина, забъркани с чист винен оцет на гъста каша. Държат се 1/2-1 час, измиват се пак с отварка от жълт кантарион и се пудрят леко с пудра захар.

При менструация меняваща баня и парни бани на краката не се правят.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Забележка. Ако са засегнати краката, парната баня се прави на краката. При започване на лечението на хроничната форма трябва да се отделят преди всичко коричките, за което засегнатите места трябва предварително да се покрият с парче фланела, натопена в чист маслинен зехтин - щом коричките омекнат, лесно се отчоплят. След това всекидневно ниско да се подстригват космите на болните места.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...