Jump to content

Подкожна възловидна туберкулоза


Recommended Posts

Подкожна възловидна туберкулоза

Хронично заболяване, което се среща при млади момичета и жени, които работят физическа работа прави и на студено.

Причини. При смутено кръвообращение (застой) в долните крайници и постоянно студени ръце и крака на жени, страдащи от туберкулоза (скрофулоза), проникват бактерии и поразяват кожата.

Признаци. Ограничено или разпространено възловидно уплътняване на кожата с червен цвят, лъскаво и студено. Общото състояние не е засегнато.

Предсказание. Благоприятно, ако своевременно се лекува, и сериозно, ако болестта е запусната.

Лечение. Общо за засилване на организма и с противотуберкулозни средства. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, исландски лишей и полски хвощ - по 50 г, бударица и цариче - по 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) по 100 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Диета. Същата, дадена за ергенски пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от широколистен живовляк (листа), жълт равнец и бавинови листа: по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода. Захлупена се вари 5 минути, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, орехови листа, росопас, спирея и смил - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, защото газовете пречат на лечението. Следва парна баня на стъпалата - в един по-дълбок съд се налива вряща вода (4-5 пръста под горния му край), след това върху него се поставя дървена решетка, на която много внимателно се поставят босите стъпала, подир което болният заедно със съда се увива с едно одеяло през кръста, така че да няма просвет, и така се държат краката увити, докато болният се изпоти или му досади. След това се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от медуница (3 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода се варят 10 минути), а отгоре вестник и вълнен пояс. На засегнатите места (прасците) се слага торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара, а отгоре памучни чорапи без стъпала, които се държат цяла нощ.

Забележка. Ако са се образували рани, тогава преди да се наложат с изварата, се промиват с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 10 минута), а след това раната се покрива с марличка от 3 парчета, намазана с малко домашен мехлем: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин на тих огън се бъркат, докато стане мехлем, без да завира (отгоре се поставят торбичките с изварата). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и измиване на засегнатите места на прасците с отварка от медуница. Ако има рани, те се измиват и превързват, както е казано вече. Накрая се правят по 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VI. През лятото от 10 до 12 ч. от голяма полза са слънчевите бани със зелени листа (със запазена от слънцето глава) с продължителност от 30 до 50 минути, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от обличане на мокра риза, натопена в същата вода - лежи се увит с 1-2 одеяла два часа.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките.

Важна добавка. Слънчевите бани отменят парните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...