Jump to content

Възловата еритема


Recommended Posts

Възловата еритема

Причини. Не са точно изяснени. Посочва се връзка преди всичко с ревматизма, туберкулозата и други инфекциозни болести.

Признаци. Често при повишена температура и общо неразположение се явява обрив от плътни синкаво-червени инфилтрати предимно по краката, болезнени при пипане. По-често боледуват деца и хора в млада възраст.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от полски хвощ, пача трева и целина (листа и клонки) -по 100 г, бял равнец, глогов цвят, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга - по 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 10 шипки, разрязани на две, и 1 чаена лъжичка резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и самовнушение, както при остър артрит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г мед и 20 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, полски хвощ, троскот (листа), синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка ленено семе и червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от:

а) цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от полски бъзунек (корени, стебла и листа, без плодовете) и борови клони - 10-15 коренища от полски бъзунек и 1 снопче борови клони в един казан се варят 20 минути. След това се прибавят по 1 двойна шепа орехови листа и здравец, вари се 10 минути и се прецежда във ваната. Подир банята се прави сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване и така се лежи 2 часа. Или пък:

б) се облича мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята, и се лежи в нея увит като бебе с 2 одеяла, 2 часа, подир което се изтрива до сухо и се облича суха нощница. Такива бани или мокри ризи се правят от 20 до 40.

Забележка. С една и съща отварка може да се правят бани три вечери.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През лятото от 10 до 12 ч. топлите бани и мокрите ризи да се заменят със слънчево-пясъчни бани на морския или речния плаж - болният ляга по гръб на пясъка, поставя се студен компрес на сърцето му и се зарива с горещ пясък до шията, а главата се покрива с бяла кърпа или зелен лист от репей, за да не слънчаса. Лежи се, докато сърцето е спокойно. След тази баня болният се изтрива и се къпе 5-10 минути, като плува, без да излиза от водата до края на банята.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Добре е болният през нощта да налага засегнатите места с торбички от марля, напълнени с топла прясна несолена извара.

2. На слънце, дъжд и студ болният без шапка да не ходи.

3. От голяма полза е и четковият масаж на тялото за 5 минути (подробности вж. в том I).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...