Jump to content

Сух (тричав) лишей


Recommended Posts

Сух (тричав) лишей

Причини. Неизяснени.

Признаци. По кожата се образуват плоски, плътни обриви с лъскава повърхност, покрити с коричка. При разчесване се появяват кръвоизливи. Обривът се среща най-често по китките и предмишниците, по тялото и краката.

Предсказание. Благоприятно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. То е общо и се състои във водене на редовен живот и спазване на необходимата хигиена. За целта първите 1-2 вечери подред да се направи на болния по една топла (38°С) клизма, а след това само при запек. Всекидневно сутрин болният да прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана след обличането от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). На обяд преди ядене, ако е лятно време, се прави слънчева баня със зелени листа за 20-30 минути, последвана от речна или морска баня или пък от поливане със слънчева вода. Вечер преди лягане се прави или парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в чай от трина (държи се цяла нощ), или пък цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с трици (вж. том I, „Смесени бани“). От голяма полза са сутрешните и вечерните разходки (в топло време с боси крака), придружени с лека гимнастика и дълбоко дишане.

Външно. Сутрин и вечер лишеите се намазват с прясна пяна от устата на бивол или със сок от лимон, или с „жълт катран“, получен по един от следните два начина:

а) Взема се лист чиста бяла хартия, от която се правят тетрадките (без линии), увива се като фуния и се изравнява откъм широката си част. След това от същата страна се поставя да стои права върху чиста порцеланова чиния, запалва се в горната част, за да изгори докрай. От това в чинията се получава жълто-кафява мас, подобна на катран, с която се мажат лишеите, и то докато е още топла.

б) Вземат се около 10 царевични зърна, слагат се на опакото на бакърена тава, след това силно се загрява една маша и с нея се натискат зърната. От това натискане се получава кафява течност, подобна на жълт катран, и с нея, докато е топла, се намазват лишеите. Намазването може да става и със смес от дървена пепел и рафинирана (през памук) газ, приготвена във вид на мехлем и оставена да престои 5-6 часа, като от време на време се разбърква добре.

Вътрешно. Добре е болният да пие отварка от жълт равнец (4 супени лъжици от билката в 1 л вода се варят 10 минути - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чашка) или пък отварка от овесена слама (1 двойна шепа), корени от цикория (1 шепа) и 10 бучки захар - в 2 л вода се варят 20 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка.

Диета. Природосъобразна (безмесна) храна. Люто, солено и кисело- не! Позволени са картофи, жълтъци, спанак, домати, кисело мляко, бадеми, мед, юфка, макарони, зеленчуци, плодове и препечен хляб. Забранени са всички видове консерви, приготвени със салицил.

Самовнушение. Както при копривна треска.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...