Jump to content

Микроспория. Разноцветен (трицевиден) лишей


Recommended Posts

Микроспория

Микроспорията е предимно детско заболяване, което се причинява от гъбичка и е много заразно, поради което често предизвиква големи епидемии.

Признаци. Болестта засяга окосмената част на главата, а и гладката кожа. Образуват се единични или няколко плаки. Космите се начупват на еднаква височина, кожата е леко зачервена и покрита с дребни люспи.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме.

Лечение. Общо и по двата начина, дадени за трихофития. В напредналия стадий лечението е както при алопеция.

Разноцветен (трицевиден) лишей

Тази болест е доста разпространена и засяга и двата пола.

Причини. Причинява се от размножаването в кожата на гъбичка, която предпочита влажна и нежна кожа. Затова се среща у хора, които се потят обилно - например у туберкулозни, без да има връзка с туберкулозата.

Признаци. По тялото се виждат разпръснати с различни размери кафяво-жълти петна (често около космените торбички), които се сливат в по-големи с разнообразна форма. Отделните петна стоят твърде повърхностно, едва се издигат над нивото на кожата и не показват никакви възпалителни явления. Съвсем пресните огнища (а също и при повторно заболяване) имат понякога леко червен или червено-жълт оттенък. Едва забележимо трицевидно лющене се открива при прекарване на пръстите по засегнатата кожа. Големи люспи не се наблюдават. При изстъргване може да се снеме целият поразен рогов слой във форма на тънка кожица, при което се открива съвсем нормална кожа. Кръвотечение никога не се наблюдава. Най-засегнати са гърдите, шията, раменете. Лицето се засяга много рядко, а дланите и ходилата никога не се засягат.

Предсказание. Благоприятно, ако своевременно се лекува.

Лечение. Общо и по начина, изложен за сух или тричев лишей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...