Jump to content

Еритразма. Розов лише.Люспест лишей (псориазис вулгарис) й


Recommended Posts

Еритразма

Причини. Еритразмата е често заболяване, което се причинява от вид гъбичка.

Признаци. По-често се среща у мъжете, отколкото у жените, а децата не заболяват. Появяват се различно големи петна с жълточервен или тъмнокафяв цвят по кожата, с едва забележимо лющене при почесване, особено на места, гдето две кожни повърхности се допират продължително време, както у мъжете половият орган с бедрата.

Предсказание. Благоприятно, ако своевременно се лекува.

Лечение. Общо и местно по начина, изложен за „Потница (судамина)“.

Розов лишей

Причини. Неизвестни.

Признаци. По откритите части на тялото се виждат розово-червени плаки, овални, покрити с дребни люспици. Понякога има лек сърбеж.

Предсказание. Благоприятно, ако навреме се лекува.

Лечение. Общо и по начина, изложен за псориазис.

Люспест лишей (псориазис вулгарис)

Люспестият лишей е заболяване на кожата, което се среща доста често. Появява се във всяка възраст и засяга и двата пола.

Причини. Неизвестни. Възможно е да се дължи на аномалии в обмяната на веществата, на смущение във функциите на жлезите с вътрешна секреция. Значение имат нервното и психичното състояние на болния.

Признаци. Най-напред се появяват малки червени петна, леко надигнати като пъпчици, на големина от просено до лещено зърно. Постепенно откъм периферията те нарастват и може да достигнат големи размери. При сливането им се образуват различни фигури. Отгоре са покрити с белезникави люспи, леко прикрепени и при одраскване се разпадат на сребристобял прашец. Отдолу се показват лъскави петна, които при одраскване леко кървят. От заболяването може да се засегне цялото тяло, но предпочитани места са крайниците (коленете и лактите).

Пролетно време обривите обикновено се засилват. Заболяването е хронично.

Предсказание. Сериозно. Заболяването трае много дълго, понякога цял живот. Изчезва от време на време, за да се появи пак след седмица, месеци или даже години.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение. Общо и местно.

А. При псориазис, засегнал цялото тяло

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче) както при ергенски пъпки. Или:

б) по 1-2 хапчета чист боров катран, на големина колкото царевични, приготвени от следната смес: 50 г катран, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Всичко се разбърква добре, като се добавя по малко леко препечено царевично брашно или печена леблебия (счукана на брашно), за да стане сместа на тесто. След това от него се правят хапчета, които се овалват в царевичното брашно или пък в брашното от леблебия, за да не се слепват, и се нареждат в подходяща кутия. Първия ден се взема по 1 хапче - всичко 3 хапчета на ден, втория по 2 хапчета - всичко 6, и така до края по 6 хапчета на ден. На деца до 10 години не се дават, а на деца от 10 до 15 години се дава по 1 зърно сутрин и вечер преди ядене.

II. Десет минути след сиропа и заедно с катранените хапчета да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва (листа и клонки), исландски лишей, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, орехови листа, пача трева, сарсапарила (корени), синя тинтява, спирея, цикория (стебла и листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни изравнени супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка счукано семе от уров (фий) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена, нетлъста храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Кафе и чай също не! Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чашка от 200 г (за деца наполовина) сок от кайсии, ябълки или друг любим плод, може и боза, в която от вечерта се слага 20 г хлебна или козуначена мая. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно. Един-два часа след тази закуска при желание може да се направи втора закуска.

Преди обяд като аперитив да изяжда 1-2 глави печен кромид лук (без захар и хляб). На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук, магданоз (листа) и ряпа (бяла или черна), на ситно настъргана, и то 1/2 час по-рано, за да не дава оригвания, по равни части и с малко друга любима салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). При тази болест много е полезно болният да яде често сготвено прясно зеле и картофи, а като десерт да изяжда следната смес: 100 г (за деца наполовина) сок от моркови, засилен с по 1 чаена лъжичка тахан халва, мед и лимон по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот от круши и други плодове с малко ръжен или черен тричав хляб. След закуска, обяд и вечеря да взема и по 1 изравнена супена лъжица (за деца по 1/2 изравнена чаена лъжичка) от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 150 г кафе от фий (уров), 50 г сода бикарбонат и 25 г рафинирана сяра (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие домашна шумяща лимонада - в 1 чаша със 150 г вода се изсипва 1 чаена лъжичка ситна захар и с върха на ножа лимонтузу, разбърква се добре и след това се изсипва и 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, разбърква се бързо и се изпива наведнъж. В този случай тази лимонада е много полезна.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, по 10 капки валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах (за деца без него).

IV. Десет минути след сместа да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца наполовина). След това през зимата и пролетта през вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка и през вечер - парна баня на краката с продължителност 5-10 минути. Следват сухо изтриване и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути. Отгоре се поставят сухо хасено парче и вълнен пояс. След това засегнатите места се намазват с домашен мехлем, приготвен от боров катран 100 г (предварително измит последователно в 3 води, за да приеме жълтеникав цвят), грес 300 г, по 1 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра и салицил (от аптеката) и 5-10 г розова вода. Хубаво се разбърква, за да стане мехлем, но без да се слага на огъня. Или пък със следния домашен мехлем: 100 г чист зехтин (не и олио) и по 25 г чист пчелен восък и бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Слагат се в чист алуминиев съд и на тих огън се бъркат непрекъснато, докато се махне пяната, и то без да завират. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата (да покрива само косата) от 12 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет, а отгоре шапка от чорап и така се спи.

През есента ефикасно средство е цялата топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корените, но без плодовете, защото цапат) и борови клони: по 500 г от двете, по 100 г орехови листа, листа от пипериче и от смрадлика и 50 г счукани кори от дъб. В един казан с вода се вари 30 минути и се прецежда. При къпането отварката се засилва и с 50-75 г сода бикарбонат. След банята се прави сухо увиване, лежи се така 2 часа, тялото се изтрива до сухо и обривите се намазват с дадения мехлем. Едновременно това се съчетава и с „шапка“ на главата, както е казано по-горе.

Забележки:

1. Цели бани (или мокри ризи) може да се направят 40 подред вечер или през вечер с неделната почивка, като след 20-ата баня се дава 10-дневна почивка.

2. С една и съща отварка може да се прави баня 3 вечери подред, като през деня се запазва от запрашаване, а вечер се затопля до казаната температура.

3. При хроничен запек преди заспиване болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени, за да се стрият на брашно) и 15 г рафинирана сяра, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

VI. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане. След тоалета засегнатите места да се изтрият с памуче, натопено в отварка от пипериче (1 супена лъжица в 250 г вода се вари 5 минути), или в сок от суров морков и лимонов сок, смесени по равни части, или пък в млякото от изстискани сурови смокини.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. болният да прави слънчево-въздушна баня (разхождайки се гол на слънцето около 1/2 час), последвана от слънчево-пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещия пясък, студен компрес на сърцето, а главата покрита със сламена шапка, за да не слънчаса. Банята продължава, докато сърцето е спокойно. Следват сухо изтриване с горещ пясък и хладка баня в реката или морето за 5-15 минути, като през цялото време тялото трябва да е потопено във водата до шията, след което се облива и изтрива до сухо.

Слънчево-въздушните и слънчево-пясъчните бани може да се заменят с обикновени слънчеви бани, като внимателно се следи кожата постепенно да потъмнява, а не да изгаря.

Забележка. Слънчевите бани напълно отменят вечерните приложения (бани и пр.), дадени в точка V на плана.

Неделя и при менструация - пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата, а обривите се мажат с дадения мехлем.

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести. Живеенето на открито, физическата работа или физическите упражнения и туризмът са твърде ценни средства за засилване жизнената сила на организма, необходима за по-бързото излекуване на болния.

Б. При псориазис, засегнал предимно ноктите

Вътрешно преди ядене и 2 часа след ядене лечението е същото, както даденото в буква А.

Диета. Същата с добавка след ядене болният да взема по 2 супени лъжици бъзов мармалад или пък чист пчелен мед, засилен с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вечер преди лягане - същите приложения. След обличането на нощницата болните нокти се облепват с восъчни пластинки, приготвени от 1 изравнена супена лъжица чист пчелен восък, стопен на тих огън, върху него се изсипва 1 белтък от кокоше яйце, добре разбит, и заедно се бъркат, докато стане хубава смес (без да завира). Сместа се изсипва върху едно стъкло и се изглажда с тъпото на ножа, за да стане на лист, дебел около 1 милиметър, като преди да изстине, се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар. Така се спи.

Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване, обличане, измиване на лицето, а преди закуска - баня на пръстите (37°С за 5-10 минути) с отварка от смрадлика (листа): 4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути. Като изстине до 37°С, се прецежда и засилва с 1 чаена лъжичка салицил. След банята се прави сухо изтриване и се залепват нови восъчни пластинки, които се държат през целия ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...