Jump to content

Актиномикоза. Болест на Дариер


Recommended Posts

Актиномикоза

Актиномикозата е сравнително рядко заболяване.

Причини. Причинява се от гъбичка, която напада човека и някои домашни животни. Намира се в устата на човека и при благоприятни условия се развива и причинява заболяване.

Признаци. Най-често заболява челюстно-лицевата област, като по нея се образуват твърди като дъска инфилтрати. Скоро те се размекват, пробиват и от тях изтича рядка гноевидна материя. Заболяването е хронично.

Предсказание. Сериозно. Възможни са усложнения.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма по начина, изложен за лимфогранулом. Освен това вечер подутините може да се налагат и с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1 -2 супени лъжици листа от магданоз, също нарязани на ситно, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г мляко. Вари се да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар.

Болест на Дариер

Болестта на Дариер е рядко заболяване, което започва в детска възраст. В около половината от случаите има наследствен и фамилен характер.

Признаци. Кожата е изпъстрена с пришки с големина от главичка на топлийка до лещено зърно, покрити с тъмна кора. При излющване коричката е твърда, рогова. Повечето от тези пъпки са в отвърстията на космените мехурчета. Разположението им е симетрично. Най-много и най-често се намират по лицето, окосмената част на главата, между плешките, по кръста и половите органи, а понякога и по крайниците.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме. Иначе сериозно, с лоши последици.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народното лечение е общо за засилване на организма.

1. Добре е два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, усойниче и цикория (корени) по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици в 700 г вода на тих огън се варят 25 минути. Веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

2. Сутрин и вечер притките да се измиват с отварка от лайка (цвят), пипериче и смрадлика (листа): по 2 супени лъжици от трите се запарват с 1 л вряща вода. Захлупено се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда. След това се избърсват с чиста и мека суха кърпа, подир което се намазват с едно от следните средства:

а) чист боров катран (от аптеката);

б) йодоподобната течност, която пускат запалените клони от трънката (запалва се един клон от трънка и докато гори, се навежда върху дъното на бакърен съд или пък върху желязната част на сатър, за да капнат върху него излизащите капки - с тях се мажат болните места);

в) сок от зряла царевица или от ориз, който се получава така: върху дъното на бакърен съд или желязната част на сатъра се слагат 10-20 зърна и се натискат с нагорещена до зачервяване маша, а капките, които излизат от тях, се използват за намазване;

г) с 250 г прясно подквасено кисело мляко, което се слага в не-калайдисан бакърен съд, за да престои 2 вечери;

д) със смес от 100 г цинквайс, добре разбъркан с 350 г прясна несолена свинска мас.

Може да се използва и домашният жълт мехлем за сухи екземи: 1 супена лъжица изравнена глеч се слага в 1 празна чаша и по малко се сипва върху нея чист маслинен зехтин (не олио), като се бърка с гладка пръчка, докато стане на гъста кашица. След това се взема 1 чашка чиста варова вода (от вечерта 1 бучка негасена вар, голяма колкото голям орех, се изгасява в 1 л чиста вода; като се изгаси, варта се разбърква добре и се оставя да се утаи през нощта, а на сутринта внимателно се отлива от нея 1 чашка съвършено чиста вода) и по малко се сипва в мехлема, като непрекъснато се бърка, докато водата стане мътна. После тя внимателно се излива и на нейно място се сипва друга чиста варова вода и пак се бърка, докато се замъти. Излива се и пак се сипва друга чиста варова вода, бърка се, излива се и т. н. до 10 пъти, докато мехлемът не стане пухкав, а бистрата вода вече се изцежда от него.

3. За по-бързо излекуване се препоръчва болният всяка вечер да си прави цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корена): по 1 голяма хватка от двете в един голям съд се вари 30 минути, след това в същата отварка се слагат и по 1 двойна шепа здравец (цялата билка), пипериче и смрадлика и се вари още 10 минути, а като изстине, се прецежда. Ако има нужда, винаги се долива с още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване и така се лежи 2 часа. При невъзможност да прави бани болният може да облича всяка вечер мокра риза от бархет, натопена в същата отварка (топла) и да лежи в нея, завит с 2-3 одеяла като бебе 2 часа.

Както след банята, така и след мократа риза се слага „шапка“ на главата, налага се тимусът и се намазва обривът с домашен жълт мехлем.

Важни добавки:

1. С една и съща отварка може да се правят бани три вечери подред, като водата преди всяко къпане се затопля до казаната температура.

2. Баните и мокрите ризи може да се практикуват през вечер или пък едната вечер баня, другата вечер мокра риза.

3. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време съвсем ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от измиване на пъпките с дадената отварка, изтриване до сухо и намазване с един от казаните по-горе мехлеми. След обличането да се направят и 15-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване с формулата: „Сила, живот, здраве, младост, красота“ (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Повтарят се преди обяд и вечеря.

4. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. болният да прави слънчеви бани със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (за 30-60 минути). След това засегнатите места се измиват с отварка от смрадлика и лайка, изтриват се до сухо и се намазват с риванол (от аптеката) или с едно от гореизложените средства.

Неделя. Почивка - пият се само билките, пази се диетата и се маже кожата с дадените средства.

При менструация цели топли бани не се правят.

Забележки:

1. Освен с отварка от смрадлика, пипериче и лайка с никаква друга отварка да не се мият пъпките, а особено с вода, защото състоянието се влошава.

2. През деня в областта на тимусната жлеза (зад гръдната кост) и на черния дроб да се носят парчета мушама от хаваджива с тропосан върху тях найлон, набоцкан добре. Носят се 10 дни от едната страна и 10 дни от другата (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. Лечението на тази болест изисква постоянство. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...