Jump to content

Сърбеж (пруриго) на Хебра. Невродермит


Recommended Posts

Сърбеж (пруриго) на Хебра

Заболяването се характеризира с непостоянен, но силен сърбеж, типични обриви и особено развитие.

Причини. Разстройство на жлезите с вътрешна секреция, лабилна нервна система и др.

Признаци. Заболяването започва към втората-третата година от живота с непостоянни пристъпи на сърбеж по крайниците, гърдите и гърба. След сърбежа се появяват особени обриви (пъпки) по кожата, сухи, с жълтеникав цвят и на големина от просено до лещено зърно. От чесането кожата става грапава. В по-напредналите случаи от чесането космите в засегнатите места опадат. С идването на пубертета болестта намалява.

Предсказание. Благоприятно - лекувана навреме, минава добре.

Лечение. Общо и по начина, изложен за сух лишей, с добавка, ако по кожата са се образували рани, да се лекуват по начина, даден за еритема.

Невродермит

Невродермитът е хронично кожно заболяване с характерни кожни промени и силен сърбеж.

Причини. Не са сигурно установени. Заболяването засяга повече нервни, раздразнителни хора. За появата му имат значение непоносимостта към някои храни (яйца, риба, плодове), къщен прах, цветен прашец и др., както и някои стомашно-чревни заболявания.

Признаци. Болестта започва със силен сърбеж, който се засилва при нервни напрежения, общо неразположение и нощем. После се явява обрив по кожата - гладки, жълтеникави до кафяво-червени възелчета, често сливащи се, със задебелени плоскости. Болестта засяга различни области, но по-често врата, тила, крайниците (под лактите, големите гънки), ануса.

Предсказание. Същото, както за сухата екзема.

Лечение. Общо и по начина, изложен за суха екзема. В този случай може да се приложат и следните средства: вечер преди лягане засегнатите места да се натриват със сок, изстискай от главата на гиргина, или да се мажат с мехлем, приготвен от изпечен до черно боб и смлян на кафе (или пък кора от дъб, също изпечена до черно и стрита на прах), след това добре разбъркан с прясна несолена извара, за да стане като мехлем.

Полезни са и целите топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек, борови клони, орехова шума и пипериче (вж. „Болест на Дариер“).

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...